Smakosze.pl
Bigos w bezmięsnym wydaniu

Canva.com / Olga Mazyarkina

Przepis na pyszny bezmięsny bigos

13 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity bigos niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. W każdym domostwie przygotowuje się go w odrobinę inny sposób. Warto postawić na bigos w bezmięsnym wydaniu. Znajdziemy w nim między innymi soczewicę i suszone śliwki.

Bigos uchodzi za jedno z najbardziej kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nie może go zabraknąć przy okazji różnych uroczystości i świąt. Coraz więcej smakoszy stara się ograniczać spożycie mięsa. W takiej sytuacji idealną propozycją obiadową będzie bigos w niecodziennej odsłonie.

Bezmięsny bigos zachwyci najbliższych

Nie da się ukryć, że bigos należy do grona potraw, które potrafią wywołać autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na kulinarny szlagier od Karola Okrasy. Dziś sięgniemy po recepturę na bigos dla jaroszy.

Bigos kojarzy nam się głównie z mięsną potrawą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w wersji wegetariańskiej. Smakołyk z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Bezmięsny bigos obfituje w wiele pysznych składników. Część z nich może wywołać zaskoczenie. Wszakże rzadko kiedy bigos wzbogaca się o soczewicę. Obok niej znajdzie się, chociażby wędzona papryka, która nada daniu mięsnego smaku. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć?

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 200 g soczewicy

  • 750 ml bulionu

  • marchewka

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • 10 suszonych śliwek

  • 25 g suszonych grzybów

  • 45 ml oliwy

  • 45 ml sosu sojowego

  • 30 g posiekanej natki pietruszki

  • 10 g wędzonej papryki w proszku

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziarna jałowca

  • 5 g suszonego oregano

  • 5 g tymianku

  • liść laurowy

(Canva.com / Olga Mazyarkina)

Prosty przepis na wegetariański bigos

Na początku oliwę wlewamy do garnka i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę oraz rozdrobniony czosnek. Kiedy produkty już się zeszklą, wówczas wzbogacamy je o startą marchewkę. Całość smażymy jeszcze przez 3 minuty.

Do garnka dodajemy kiszoną kapustę. Jeśli chcemy, by była mniej kwaśna, wystarczy ją przepłukać wodą. Oprócz kapusty musimy dodać soczewicę, rozdrobnione suszone grzyby oraz soczewicę. Nie możemy zapomnieć o przyprawach.

Gdy składniki gotują się w najlepsze, doprawiamy je wszystkimi wymienionymi powyżej przyprawami. Po kilku minutach bigos wzbogacamy o bulion i sos sojowy. Możemy również dodać odrobinę cukru i trochę brandy. Jednak nie jest to konieczne.

Bigos gotujemy przez 50 minut. Powinien w tym czasie być przykryty. Na koniec dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki. Taki bigos z pewnością zachwyci domowników. Warto podać razem z nim pyszne kotlety ziemniaczane.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >