Bigos w bezmięsnym wydaniu
Canva.com / Olga Mazyarkina

Przepis na pyszny bezmięsny bigos

Smakowity bigos niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. W każdym domostwie przygotowuje się go w odrobinę inny sposób. Warto postawić na bigos w bezmięsnym wydaniu. Znajdziemy w nim między innymi soczewicę i suszone śliwki.

Bigos uchodzi za jedno z najbardziej kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nie może go zabraknąć przy okazji różnych uroczystości i świąt. Coraz więcej smakoszy stara się ograniczać spożycie mięsa. W takiej sytuacji idealną propozycją obiadową będzie bigos w niecodziennej odsłonie.

Bezmięsny bigos zachwyci najbliższych

Nie da się ukryć, że bigos należy do grona potraw, które potrafią wywołać autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na kulinarny szlagier od Karola Okrasy. Dziś sięgniemy po recepturę na bigos dla jaroszy.

Bigos kojarzy nam się głównie z mięsną potrawą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w wersji wegetariańskiej. Smakołyk z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Bezmięsny bigos obfituje w wiele pysznych składników. Część z nich może wywołać zaskoczenie. Wszakże rzadko kiedy bigos wzbogaca się o soczewicę. Obok niej znajdzie się, chociażby wędzona papryka, która nada daniu mięsnego smaku. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć?

Zalety syropu z majerankuZalety syropu z majerankuCzytaj dalej
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g soczewicy
  • 750 ml bulionu
  • marchewka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 10 suszonych śliwek
  • 25 g suszonych grzybów
  • 45 ml oliwy
  • 45 ml sosu sojowego
  • 30 g posiekanej natki pietruszki
  • 10 g wędzonej papryki w proszku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 5 g suszonego oregano
  • 5 g tymianku
  • liść laurowy

Bigos bez mięsa

(Canva.com / Olga Mazyarkina)

Prosty przepis na wegetariański bigos

Na początku oliwę wlewamy do garnka i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę oraz rozdrobniony czosnek. Kiedy produkty już się zeszklą, wówczas wzbogacamy je o startą marchewkę. Całość smażymy jeszcze przez 3 minuty.

Do garnka dodajemy kiszoną kapustę. Jeśli chcemy, by była mniej kwaśna, wystarczy ją przepłukać wodą. Oprócz kapusty musimy dodać soczewicę, rozdrobnione suszone grzyby oraz soczewicę. Nie możemy zapomnieć o przyprawach.

Gdy składniki gotują się w najlepsze, doprawiamy je wszystkimi wymienionymi powyżej przyprawami. Po kilku minutach bigos wzbogacamy o bulion i sos sojowy. Możemy również dodać odrobinę cukru i trochę brandy. Jednak nie jest to konieczne.

Bigos gotujemy przez 50 minut. Powinien w tym czasie być przykryty. Na koniec dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki. Taki bigos z pewnością zachwyci domowników. Warto podać razem z nim pyszne kotlety ziemniaczane.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł