Smakosze.pl
Majeranek wpływa pozytywnie na zdrowie

Canva.com / PicturePartners

Zalety syropu z majeranku

13 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Majeranek często gości w naszych potrawach. Niepozorna przyprawa, oprócz wyjątkowych walorów smakowych, zawiera wiele cennych składników odżywczych. Syrop przygotowany z majeranku pomaga w przypadku infekcji, kaszlu i kataru.

Bez wątpienia majeranek zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Niektóre z dań nie mogłyby się bez niego obejść. Okazuje się, że popularny majeranek można z łatwością przekształcić w syrop, który pomoże nam zatroszczyć się o zdrowie.

Majeranek zaskakuje właściwościami

Majeranek przeważnie wykorzystujemy w formie suszonej przyprawy. Zdarza się też, że część smakoszy stawia na świeżą roślinę. Niezależnie od preferencji majeranek jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych przypraw.

Najczęściej majeranek wykorzystuje się do dań, które zalicza się do ciężkostrawnych. Prym wiodą tutaj tłuste mięsa. Jednak nie można zapomnieć o potrawach z warzyw strączkowych. Nie bez powodu wzbogaca się je majerankiem.

Majeranek wspiera procesy trawienne. W związku z tym dodanie go do ciężkich specjałów ułatwia naszemu organizmowi uporanie się z nimi. Jednak to nie jedyny plus tej przyprawy. Po przekształceniu jej w syrop możemy zyskać domowe remedium na kaszel i katar.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu SOS Rodzice, majeranek ma właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne, antyseptyczne oraz przeciwutleniające. W jego wnętrzu można natknąć się na witaminy C i A. Znajdziemy również wapń oraz żelazo.

(Canva.com / HandmadePictures)

Majeranek w trosce o zdrowie

Jeśli doskwiera Ci przeziębienie lub niestrawność, majeranek powinien przynieść ulgę. Najlepiej, jeśli sięgniemy po przyprawę w formie syropu. Do jej przygotowania potrzebne nam będzie kilka składników.

  • 500 ml wrzątku

  • 200 g suszonego majeranku

  • 60 g miodu

  • sok z całej cytryny

  • 4 ząbki czosnki

Na początku majeranek umieszczamy w słoiku. Następnie zalewamy go wrzącą wodą. Odstawiamy mieszankę do wystygnięcia. Kiedy trochę przestygnie, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny i miód.

Słoik zakręcamy. Zostawiamy go na kilka godzin. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem. Miksturę przelewamy do innego naczynia. Pamiętajmy o odcedzeniu pływających składników. Dobrze sprawdzi się sito.

Oczywiście sam majeranek nie rozwiąże wszystkich problemów zdrowotnych. W ich przypadku zawsze najlepszym wyjściem jest wizyta u lekarza. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie, pamiętaj o odpowiednim odżywianiu. Ostatnio wspominaliśmy o tym, czym dokładnie są tłuszcze trans. Warto również wiedzieć, jakie sekrety skrywa zsiadłe mleko.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: SOS Rodzice; Chleby; Wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >