Majeranek wpływa pozytywnie na zdrowie
Canva.com / PicturePartners

Zalety syropu z majeranku

Majeranek często gości w naszych potrawach. Niepozorna przyprawa, oprócz wyjątkowych walorów smakowych, zawiera wiele cennych składników odżywczych. Syrop przygotowany z majeranku pomaga w przypadku infekcji, kaszlu i kataru.

Bez wątpienia majeranek zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Niektóre z dań nie mogłyby się bez niego obejść. Okazuje się, że popularny majeranek można z łatwością przekształcić w syrop, który pomoże nam zatroszczyć się o zdrowie.

Majeranek zaskakuje właściwościami

Majeranek przeważnie wykorzystujemy w formie suszonej przyprawy. Zdarza się też, że część smakoszy stawia na świeżą roślinę. Niezależnie od preferencji majeranek jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych przypraw.

Najczęściej majeranek wykorzystuje się do dań, które zalicza się do ciężkostrawnych. Prym wiodą tutaj tłuste mięsa. Jednak nie można zapomnieć o potrawach z warzyw strączkowych. Nie bez powodu wzbogaca się je majerankiem.

Majeranek wspiera procesy trawienne. W związku z tym dodanie go do ciężkich specjałów ułatwia naszemu organizmowi uporanie się z nimi. Jednak to nie jedyny plus tej przyprawy. Po przekształceniu jej w syrop możemy zyskać domowe remedium na kaszel i katar.

Przepis na ciastka z maszynkiPrzepis na ciastka z maszynkiCzytaj dalej

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu SOS Rodzice, majeranek ma właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne, antyseptyczne oraz przeciwutleniające. W jego wnętrzu można natknąć się na witaminy C i A. Znajdziemy również wapń oraz żelazo.

Majeranek

(Canva.com / HandmadePictures)

Majeranek w trosce o zdrowie

Jeśli doskwiera Ci przeziębienie lub niestrawność, majeranek powinien przynieść ulgę. Najlepiej, jeśli sięgniemy po przyprawę w formie syropu. Do jej przygotowania potrzebne nam będzie kilka składników.

  • 500 ml wrzątku
  • 200 g suszonego majeranku
  • 60 g miodu
  • sok z całej cytryny
  • 4 ząbki czosnki

Na początku majeranek umieszczamy w słoiku. Następnie zalewamy go wrzącą wodą. Odstawiamy mieszankę do wystygnięcia. Kiedy trochę przestygnie, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny i miód.

Słoik zakręcamy. Zostawiamy go na kilka godzin. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem. Miksturę przelewamy do innego naczynia. Pamiętajmy o odcedzeniu pływających składników. Dobrze sprawdzi się sito.

Oczywiście sam majeranek nie rozwiąże wszystkich problemów zdrowotnych. W ich przypadku zawsze najlepszym wyjściem jest wizyta u lekarza. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie, pamiętaj o odpowiednim odżywianiu. Ostatnio wspominaliśmy o tym, czym dokładnie są tłuszcze trans. Warto również wiedzieć, jakie sekrety skrywa zsiadłe mleko.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: SOS Rodzice; Chleby; Wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł