Smakosze.pl Przepisy Szarlotka z budyniem. Niezawodny przepis na wyborny deser
canva/nadezhdanesterova

Szarlotka z budyniem. Niezawodny przepis na wyborny deser

7 marca 2022

Szarlotka należy do klasycznych deserów przygotowywanych w domowym zaciszu. Upieczona z warstwą delikatnego budyniu waniliowego będzie jeszcze lepsza. Wypiek z pewnością zachwyci waszych gości i szybko zniknie z talerzy.

Nikt nie oprze się pysznej szarlotce. Po prostym przepisie, z którego mogliście przyrządzić ten klasyk bez pieczenia i niezawodnej recepturze naszych babć na szarlotkę na smalcu przyszedł czas na wersję z budyniem. Waniliowy krem mleczny idealnie komponuje się z jabłkami. Spróbujecie?

Przepis na wyborną szarlotkę z budyniem

Składniki:

  • 200 g masła

  • 350 g mąki

  • 70 g cukru pudru + do posypania

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajo

  • pół litra mleka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 1 200 g kwaśnych jabłek np. szarej renety

  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę , proszek do pieczenia i cukier puder. Łączymy składniki ze sobą przy pomocy noża. Wbijamy jajko.

Ciasto szybko zagniatamy dłońmi. Dzielimy je na pół, a każdą z części owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w plasterki i wkładamy do garnka. Wsypujemy cynamon i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Połową schłodzonego ciasta wykładamy dno formy o wymiarach 21 cm x 28 cm. Na tak przygotowanym spodzie umieszczamy kolejno jabłka i budyń.

Drugą część ciasta z zamrażalnika ścieramy na tarce bezpośrednio na waniliowy krem. Szarlotkę pieczemy przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem. Smacznego.

Szarlotka pysznie smakuje z lodami
Szarlotka pysznie smakuje z lodami

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy