Zapomnij o piekarniku. Ekspresową i boską w smaku szarlotkę zrobisz z patelni
Przedstawiamy fenomenalny sposób na szarlotkę. Ekspresowe ciasto bez trudu przygotujesz na patelni. Wystarczy pokroić owoce i utrzeć składniki ciasta. Przyrządzenie deseru jeszcze nigdy nie było tak proste.
Nasza błyskawiczna szarlotka nadaje się idealnie na szybki deser. Z podanych składników przygotujesz porcję w sam raz dla jednej osoby. Dzięki temu całe ciasto możesz spałaszować od razu po zdjęciu z patelni. Świeżutki, ciepły specjał powala na kolana.
Przepis na rewelacyjną szarlotkę z patelni
Składniki:
-
2/3 kostki masła
-
2/3 szklanki mleka
-
2/3 szklanki cukru + cukier do podsypania jabłek
-
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-
3 jajka
-
1 jabłko
-
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Błyskawiczna szarlotka krok po kroku
W misce wymieszaj składniki na ciasto do szarlotki. Jajka, cukier i mleko połącz za pomocą rózgi kuchennej . Dodaj rozdrobnione masło, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość starannie rozetrzyj .
Jabłko do szarlotki obierz i pokrój w mniejsze kawałki . Patelnię wysmaruj odrobiną masła i posyp cukrem . Na tak przygotowanej powierzchni równomiernie poukładaj pokrojony owoc .
Jabłko do szarlotki podsmażaj przez chwilę, a następnie wylej na nie przygotowane ciasto . Patelnię przykryj i trzymaj na ogniu przez kilka minut . Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pękać pęcherzyki powietrza, przewróć szarlotkę i smaż pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty . Po kilku chwilach ciasto gotowe jest do podania . Sprawdź niecodzienny sposób na szarlotkę rozpadajkę . Smak ciasta z niezwykłą przyprawą pozytywnie zaskakuje .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wymieszaj z miodem i goździkami. Domowy syrop świąteczny do kawy i herbaty zachwyci rodzinę
-
Sałatka bankietowa z przepisu Kuronia jest idealnym wyborem na Andrzejki. Bije na głowę jarzynową
-