Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka bankietowa z przepisu Kuronia jest idealnym wyborem na Andrzejki. Bije na głowę jarzynową

Sałatka bankietowa z przepisu Kuronia jest idealnym wyborem na Andrzejki. Bije na głowę jarzynową

Sałatka bankietowa Jakuba Kuronia
canva/VeselovaElena; FB/ Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń

Sałatka bankietowa jest prosta i pełna smaku. Chrupiąca i dobrze skomponowana przystawka zaproponowana przez Jakuba Kuronia będzie idealna na andrzejkowe spotkanie. Jej przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a goście zjedzą ze smakiem. Spróbujecie?

Zrobienie sycącej i smacznej sałatki na andrzejkowe spotkanie nie musi zająć wiele czasu. Czasem wystarczy pokroić przygotowane wcześniej składniki i wymieszać je z sosem. Prosta kompozycja Jakuba Kuronia bazująca na ryżu z pewnością spodoba się waszym gościom.

Przepis na sałatkę bankietową Jakuba Kuronia

Składniki na sałatkę:

  • 250 g ryżu ugotowanego na sypko

  • 1 ugotowana marchewka

  • biała część średniego pora

  • 75 g groszku lub kukurydzy z puszki

  • 75 g ogórków konserwowych

  • 50 g grzybów marynowanych

  • 50 g selera naciowego

Składniki na sos:

  • 1 ząbek czosnku

  • 20 g majonezu

  • 50 g jogurtu naturalnego

  • 20 g musztardy francuskiej

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pół pęczka szczypiorku

Jak zrobić sałatkę bankietową? Jakub Kuroń wyjawił przepis na znakomity przysmak

W misce umieszczamy ugotowany ryż oraz pokrojone w niewielką kostkę jarzyny. Pora kroimy w talarki. Możemy przelać go wrzątkiem, by był łagodniejszy w smaku. Groszek lub kukurydzę odcedzamy z zalewy i dodajemy do sałatki.

Grzybki i ogórki kiszone również odsączamy z płynu i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do warzyw z ryżem. W szklance lub kubku łączymy majonez, musztardę, jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny.

Powstały sos dodajemy do miski, a następnie doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Sałatkę bankietową wstawiamy do lodówki. Podajemy z pieczywem, uprzednio raz jeszcze ją mieszając.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sałatki. Szczególnie polecamy kompozycje na bazie ryżu z warzywami i tuńczykiem. Będzie smaczna także zimą. Być może też spodoba wam się prosty patent na sałatkę szopską.

Sałatka bankietowa Jakuba Kuronia jest pyszna
canva/Juan Moyano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron