Smakosze.pl Przepisy Szpinakowa uczta z serem i makaronem w rolach głównych
Jakub Kossakowski / materiały własne

Szpinakowa uczta z serem i makaronem w rolach głównych

26 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Gotowanie obiadu czasami potrafi zająć nam wiele czasu. Nie zawsze jesteśmy w stanie go na to przeznaczyć. W takich sytuacjach warto sięgnąć po proste przepisy. Niektóre z nich pozwalają na przyrządzenie nie lada rarytasów.

Szybka i niedroga propozycja obiadowa

Nawet osoby, które z pasją podejmują się kulinarnym aktywnością, mogą mieć zbyt wiele na głowie, by spędzać godziny w kuchni. Na szczęście brak czasu nie musi być równoznaczny z brakiem przyjemności płynącej z jedzenia .

Na naszym portalu już wcześniej przedstawialiśmy przepisy na proste i niedrogie obiady. Przykładem jest, chociażby ta receptura . Dziś weźmiemy się za danie, które sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Potrawy, w których makaron gra główną rolę, przeważnie nie wymagają wiele pracy. Niedawno podzieliliśmy się przepisem, w którym jednym z głównych składników był ser camembert . W poniższym przepisie również odgrywa on istotną rolę.

Przygotowanie makaronu ze szpinakiem i serami przeważnie zajmuje około 30 minut. Potrzebne produkty można dostać praktycznie we wszystkich sklepach . Nie wydamy na nie zbyt wiele pieniędzy. Co musimy przygotować?

  • 600 g makaronu penne

  • 900 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

  • 150 g suszonych pomidorów bez zalewy

  • 150 g oliwek

  • 4 sery camembert

  • 6 ząbków czosnku

  • 320 ml śmietany 18%

  • 5 g papryki wędzonej

  • 5 g suszonej bazylii

  • 5 g suszonego oregano

  • odrobina soli i pieprzu

  • oliwa

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Banalnie prosty przepis na przepyszny makaron

Na początku rozdrabniamy czosnek. Odstawiamy go na około 5 minut, by nabrał bardziej intensywnego smaku . Szpinak rozmrażamy na patelni. Gotujemy wodę na makaron i dodajemy do niej sól oraz oliwę.

Czosnek podsmażamy na osobnej patelni. Śmietanę mieszamy z przyprawami. Kiedy szpinak już się rozmrozi i odparuje z niego większość wody, wówczas dodajemy do niego czosnek . Całość jeszcze trochę podgrzewamy i wzbogacamy o śmietanę.

Makaron umieszczamy we wrzątku. Do sosu dodajemy pokrojone w cienkie plastry sery camembert. Gdy zaczną się rozpuszczać, wzbogacamy mieszankę o pokrojone suszone pomidory. Wszystkie składniki musimy ze sobą połączyć .

Ugotowany makaron odcedzamy. Na dnie garnka powinno pozostać trochę wody ze skrobią. Penne ponownie umieszczamy w naczyniu. Całość zalewamy sosem. Dodajemy również oliwki. Jeśli są mniejsze, to nie musimy ich kroić. Po zamieszaniu nasze danie jest już gotowe. Prośby o dokładkę są niemal pewne .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy