Placki ziemniaczane w chrupiącej odsłonie
Canva.com / SomeMeans

Sposób na chrupiące placki ziemniaczane

Smakowite placki ziemniaczane niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektórzy mogliby je zajadać codziennie. Największy zachwyt wywołują chrupiące specjały. Dzięki prostej sztuczce osiągniesz ten efekt bez większych problemów.

Placki ziemniaczane zalicza się do grona przysmaków, które na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Niektórzy stosują triki, dzięki którym placki ziemniaczane są jeszcze lepsze.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Ziemniaczane smakołyki wiele razy gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na specjał z niecodzienną niespodzianką. Dziś naszą uwagę skupimy na poradach, które warto mieć na uwadze podczas przygotowywania placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane będą bardziej chrupiące, jeśli zastosujemy odpowiednią ilość mąki. Zbyt wiele tego dodatku sprawia, że nasze smakołyki będą miały konsystencję zbliżoną do klusek. W związku z tym lepiej dodać trochę mniej mąki.

Rodzaj mąki ma ogromne znaczenie

Najczęściej do placków ziemniaczanych używa się mąki pszennej. Najlepiej sprawdza się typ od 400 do 500. Użycie takiej mąki sprawi, że ciasto na placki będzie miało odpowiednią konsystencję, a samo danie będzie miękkie w środku.

Czy zrobimy spożywcze zakupy w niedzielę?Czy zrobimy spożywcze zakupy w niedzielę?Czytaj dalej

Podobny efekt osiągniemy za sprawą mąki kukurydzianej. Dodatkowo delikatnie wpłynie ona na smak placków. Będą one także trochę bardziej żółte. Najgorzej sprawdza się mąka ziemniaczana oraz gryczana. Za ich sprawą placki ziemniaczane robią się twarde lub gumowate.

Placki ziemniaczane

(Canva.com / NoirChocolate)

Nie tylko mąka odpowiada za chrupkość placków

Podczas smażenia należy zadbać o to, by olej był odpowiednio rozgrzany. W przypadku tłuszczu z rzepaku temperatura powinna wynosić 180 stopni Celsjusza. Wówczas nasz przysmak usmaży się równomiernie i będzie bardziej chrupiący.

Kiedy wykładamy nasze placki ziemniaczane na patelnie, najlepiej robić to niewielkimi porcjami. Cieńsze smakołyki charakteryzują się większą chrupkością. Stosowanie się do tych zasad, powinno zagwarantować nam kulinarny sukces.

Placki ziemniaczane w wyjątkowych odsłonach

Przeważnie placki ziemniaczane serwuje się z dodatkiem cukru lub śmietany. Niektórzy podczas zajadania raczą się również szklanką mleka. Oczywiście specjał można przygotować na rozmaite sposoby. Warto go wzbogacić, chociażby o posiekane liście szpinaku lub natkę pietruszki.

Nie zaszkodzi także pobawić się dodatkami w postaci przypraw. Odrobina czosnku, kurkumy i wędzonej papryki nada daniu wyrazistego smaku. Dobrze może się sprawdzić również wzbogacenie ciasta o starty ser. Możliwości jest wiele i ogranicza nas wyłącznie własna inwencja. Godny uwagi jest przepis na placki po rosyjsku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Radio ZET Styl Życia; Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł