Smakosze.pl Przepisy Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat
Canva / phbcz

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat

6 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przypominamy dziś przepis, który jeszcze kilkanaście lat temu uchodził za prawdziwy przysmak. Mowa o sztuce mięsa w sosie chrzanowym. Długo gotowany kawałek wołowiny, podany z aromatycznym dodatkiem, niektórzy pamiętają z rodzinnego domu. Czy znasz to eleganckie danie?

Do przygotowania sztuki mięsa w sosie chrzanowym należy wybrać odpowiedni kawałek tuszy. Dobrze sprawdzi się tutaj pręga wołowa. Poprzerastane tłuszczykiem mięso zachowuje soczystość podczas gotowania. Mimo niewątpliwych walorów kulinarnych, pręgę można dostać w sklepie w całkiem rozsądnej cenie.

Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 por

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 łyżki chrzanu

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • 3 łyżki śmietany 30%

  • 3 ziarna czarnego pieprzu

  • cukier

  • sól do smaku

Jak przyrządzić wykwintną sztukę mięsa w sosie chrzanowym?

Wołowinę na sztukę mięsa w sosie chrzanowym obsmaż na rumiano ze wszystkich stron na suchej patelni . Następnie przełóż ją do dużego garnka . Zalej mięso 7 szklankami wrzątku i zagotuj .

Cebulę obierz, przekrój na pół i zrumień na patelni . Włoszczyznę do sztuki mięsa w sosie chrzanowym obierz, umyj i wraz z cebulą dodaj do garnka z wołowiną . Dołóż ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu . Całość gotuj przez ok. 90 minut , dosalając na 4-5 minut przed końcem .

Przygotuj sos do sztuki mięsa w sosie chrzanowym. Masło roztop na patelni , dodaj do niego łyżkę mąki i zrób zasmażkę . Następnie dolej do niej szklankę wywaru z gotowania mięsa . Przypraw tartym chrzanem, solą oraz cukrem , na koniec dolej śmietanę i zagotuj .

Ugotowaną wołowinę na sztukę mięsa w sosie chrzanowym wyjmij z rosołu i odsącz . Pokrój ją na plastry w poprzek włókien . Mięso podawaj polane sosem, udekorowane świeżo zmielonym pieprzem . To danie wyśmienicie smakuje podane z gotowanymi ziemniakami oraz kwaszonymi ogórkami . Z typowo mięsnych dań polecamy również pieczone żeberka . Soczysty befsztyk z polędwicy zaspokoi najbardziej wybredne kulinarne gusta .

Canva / Yuri Iluhin
Canva / Yuri Iluhin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy