Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat
Przypominamy dziś przepis, który jeszcze kilkanaście lat temu uchodził za prawdziwy przysmak. Mowa o sztuce mięsa w sosie chrzanowym. Długo gotowany kawałek wołowiny, podany z aromatycznym dodatkiem, niektórzy pamiętają z rodzinnego domu. Czy znasz to eleganckie danie?
Do przygotowania sztuki mięsa w sosie chrzanowym należy wybrać odpowiedni kawałek tuszy. Dobrze sprawdzi się tutaj pręga wołowa. Poprzerastane tłuszczykiem mięso zachowuje soczystość podczas gotowania. Mimo niewątpliwych walorów kulinarnych, pręgę można dostać w sklepie w całkiem rozsądnej cenie.
Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym
Składniki:
-
1 kg pręgi wołowej
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
1 por
-
kawałek korzenia selera
-
1 cebula
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
3 łyżki chrzanu
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka mąki
-
3 łyżki śmietany 30%
-
3 ziarna czarnego pieprzu
-
cukier
-
sól do smaku
Jak przyrządzić wykwintną sztukę mięsa w sosie chrzanowym?
Wołowinę na sztukę mięsa w sosie chrzanowym obsmaż na rumiano ze wszystkich stron na suchej patelni . Następnie przełóż ją do dużego garnka . Zalej mięso 7 szklankami wrzątku i zagotuj .
Cebulę obierz, przekrój na pół i zrumień na patelni . Włoszczyznę do sztuki mięsa w sosie chrzanowym obierz, umyj i wraz z cebulą dodaj do garnka z wołowiną . Dołóż ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu . Całość gotuj przez ok. 90 minut , dosalając na 4-5 minut przed końcem .
Przygotuj sos do sztuki mięsa w sosie chrzanowym. Masło roztop na patelni , dodaj do niego łyżkę mąki i zrób zasmażkę . Następnie dolej do niej szklankę wywaru z gotowania mięsa . Przypraw tartym chrzanem, solą oraz cukrem , na koniec dolej śmietanę i zagotuj .
Ugotowaną wołowinę na sztukę mięsa w sosie chrzanowym wyjmij z rosołu i odsącz . Pokrój ją na plastry w poprzek włókien . Mięso podawaj polane sosem, udekorowane świeżo zmielonym pieprzem . To danie wyśmienicie smakuje podane z gotowanymi ziemniakami oraz kwaszonymi ogórkami . Z typowo mięsnych dań polecamy również pieczone żeberka . Soczysty befsztyk z polędwicy zaspokoi najbardziej wybredne kulinarne gusta .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysta karkówka w aksamitnym sosie. Obłędny smak zawdzięcza 1 dodatkowi
-
Dorzuć do wywaru kilka sztuk. Rosół staropolski oczaruje wszystkich pełnią smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama