Smakosze.pl
Befsztyk po angielsku

canva/gyro

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

26 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Befsztyk po angielsku to doskonały pomysł na polędwicę wołową w nieco innym wydaniu. Marynowane w winie, jałowcu i tymianku mięso ma doskonały smak, który uzupełniają duszone na bulionie warzywa. Cała potrawa jest idealna na obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na befsztyk po angielsku.

Befsztyk po angielsku to jedno z najbardziej aromatycznych mięs. Wołowina marynowana w winie, czosnku i przyprawach nabiera genialnego smaku, a po usmażeniu jest lekko różowa w środku i bardzo miękka.

Do befsztyku przygotuj potrawkę z duszonej cebuli, marchewki i pietruszki. Warzywa oprószone tymiankiem i duszone w bulionie warzywnym i winie doskonale pasują do wołowiny, są pożywne i pyszne. Danie podaj z puree ziemniaczanym, a stworzysz obiad jak z najlepszej restauracji.

Z wołowiny przygotujesz również doskonale steki- w tym artkule dowiesz się, jak usmażyć idealnego steka z antrykotu.

Przepis na befsztyk po angielsku

Składniki na 5 porcji:

  • 700 g polędwicy wołowej

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • pół selera

  • korzeń pietruszki

  • 2 duże cebule

  • duża marchew

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • 6 ziaren jałowca

  • mąka pszenna

  • 500 ml wina czerwonego wytrawnego

  • 5 ząbków czosnku

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

Jak zrobisz befsztyk po angielsku?

Do mniejszego garnka wlej wino, dodaj rozgniecione ziarna jałowca, gałązki tymianku, posiekany czosnek, zagotuj i ostudź. W tym czasie umyj wołowinę i pokrój ją w plastry.

Mięso włóż do szklanek miski, zalej winem z ziołami i czosnkiem, wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wołowinę oprósz pieprzem, spłaszcz delikatnie ręką i odstaw.

Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj marchewkę, korzeń pietruszki, seler pokrojony w kostkę, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. Warzywa podlej bulionem i odrobiną wina czerwonego, dodaj gałązki tymianku i duś pod przykryciem, aż zmiękną, a sos zgęstnieje.

Smażenie polędwicy na patelni

Źródło zdjęcia: canva/stockvisual

W razie potrzeby do warzyw dodaj odrobinę mąki, aby zagęścić danie. Wołowinę smaż na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony, następnie przełóż na talerz, aby mięso odpoczęło. Podawaj z duszonymi warzywami. Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >