Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najdelikatniejsze żeberka w miodzie, mięso samo odchodzi od kości. Sekretem jest rękaw do pieczenia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.08.2022 20:35

Najdelikatniejsze żeberka w miodzie, mięso samo odchodzi od kości. Sekretem jest rękaw do pieczenia

Najdelikatniejsze żeberka w miodzie, mięso samo odchodzi od kości. Sekretem jest rękaw do pieczenia
canva/Максим Крысанов

Pomysł na pyszny i pożywny obiad? Żeberka w miodzie. Mięso dzięki marynacie i pieczeniu w rękawie dosłownie odchodzi od kości, jest delikatne, soczyste i pełne smaku. Żeberka są proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci każdego.

Wieprzowina jest twardym i zbitym mięsem, jednak możemy przygotować ja w taki sposób, aby była miękka i niezwykle delikatna. Bardzo ważna jest marynata z dodatkiem musztardy- ocet zawarty w produkcie dosłownie rozpuszcza twarde włókna, przez co żeberka z rękawa stają się niezwykle delikatne.

Żeberka w miodzie marynujmy przez dobę w miodzie, sosie sojowym, musztardzie i innych składnikach marynaty. Żeberka przed pieczeniem odstawmy na 20 -30 minut, żeby się lekko ogrzały. Zimne mięso może się skurczyć, przez co stanie się twardawe.

Bardzo istotna jest również obróbka termiczna- żeberka w miodzie pieczemy w rękawie, koniecznie bez termoobiegu. Po 40 minutach pieczenia należy przeciąć rękaw i dopiec mięso jeszcze chwilę, aby nabrało chrupiącej skórki.

Najdelikatniejsze żeberka w miodzie z dodatkiem sosu sojowego

Składniki:

  • 1 kg żeberek

  • rękaw do pieczenia

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki miodu

  • łyżka sosu sojowego

  • 2 łyżki musztardy delikatesowej

  • łyżeczka soli

  • pół łyżeczki pieprzu mielonego

  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

  • łyżeczka suszonego majeranku

Jak zrobić wyśmienite, soczyste żeberka w miodzie? Będą idealne, kiedy upieczesz je w rękawie

Żeberka kroimy w paski po dwie kości w jednym kawałku. Do miseczki włóż lekko podgrzany miód, sos sojowy, sól, majeranek, pieprz, sól, musztardę, wymieszaj. Marynatą wysmaruj każdy kawałek mięsa i wstaw do lodówki na 2- 3 godziny.

Żeberka przełóż do rękawa do pieczenia, zawiń końce i odstaw na 20- 30 minut. Po tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C z opcją grzania góra- dół, wstaw mięso i piecz 40 minut. Następnie przetnij rękaw i dopiecz żeberka kolejne 20 minut.

Żeberka w miodzie podaj z ziemniakami pieczonymi lub puree ziemniaczanym. Doskonałym dodatkiem jest również surówka colesław, pieczone warzywa oraz kapusta smażona z boczkiem, smacznego.

Pieczone żeberka w rękawie
canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylowi