Najdelikatniejsze żeberka w miodzie, mięso samo odchodzi od kości. Sekretem jest rękaw do pieczenia
Pomysł na pyszny i pożywny obiad? Żeberka w miodzie. Mięso dzięki marynacie i pieczeniu w rękawie dosłownie odchodzi od kości, jest delikatne, soczyste i pełne smaku. Żeberka są proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci każdego.
Wieprzowina jest twardym i zbitym mięsem, jednak możemy przygotować ja w taki sposób, aby była miękka i niezwykle delikatna. Bardzo ważna jest marynata z dodatkiem musztardy- ocet zawarty w produkcie dosłownie rozpuszcza twarde włókna, przez co żeberka z rękawa stają się niezwykle delikatne.
Żeberka w miodzie marynujmy przez dobę w miodzie, sosie sojowym, musztardzie i innych składnikach marynaty. Żeberka przed pieczeniem odstawmy na 20 -30 minut, żeby się lekko ogrzały. Zimne mięso może się skurczyć, przez co stanie się twardawe.
Bardzo istotna jest również obróbka termiczna- żeberka w miodzie pieczemy w rękawie, koniecznie bez termoobiegu. Po 40 minutach pieczenia należy przeciąć rękaw i dopiec mięso jeszcze chwilę, aby nabrało chrupiącej skórki.
Najdelikatniejsze żeberka w miodzie z dodatkiem sosu sojowego
Składniki:
1 kg żeberek
rękaw do pieczenia
Składniki na marynatę:
3 łyżki miodu
łyżka sosu sojowego
2 łyżki musztardy delikatesowej
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu mielonego
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
łyżeczka suszonego majeranku
Jak zrobić wyśmienite, soczyste żeberka w miodzie? Będą idealne, kiedy upieczesz je w rękawie
Żeberka kroimy w paski po dwie kości w jednym kawałku. Do miseczki włóż lekko podgrzany miód, sos sojowy, sól, majeranek, pieprz, sól, musztardę, wymieszaj. Marynatą wysmaruj każdy kawałek mięsa i wstaw do lodówki na 2- 3 godziny.
Żeberka przełóż do rękawa do pieczenia, zawiń końce i odstaw na 20- 30 minut. Po tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C z opcją grzania góra- dół, wstaw mięso i piecz 40 minut. Następnie przetnij rękaw i dopiecz żeberka kolejne 20 minut.
Żeberka w miodzie podaj z ziemniakami pieczonymi lub puree ziemniaczanym. Doskonałym dodatkiem jest również surówka colesław, pieczone warzywa oraz kapusta smażona z boczkiem, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Uwielbiana papryka konserwowa z miodem. Hit do słoików na zimę
Jak wykorzystać papierówki? Nie każdy zna 1 niesamowity patent
Jeden błąd i suszone grzyby spleśnieją. Zdradzamy, jak go uniknąć
Źródło: stylowi