Smakosze.pl Przepisy Szwedzka wersja jajecznicy zachwyca puszystością. Wszystko przez 1 dodatek
canva/robynmac

Szwedzka wersja jajecznicy zachwyca puszystością. Wszystko przez 1 dodatek

26 lipca 2022

Jajecznica po szwedzku jest puszystą i pełna smaku wersją klasycznej potrawy serwowanej na śniadanie. Sekretem wspaniałej konsystencji jest dodatek mleka, który sprawia, że danie wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie — już nigdy nie zrobicie inaczej.

Sposobów na przygotowanie jajecznicy jest wiele. Który jednak pozwoli przygotować zachwycająco kremową i puszystą śniadaniową potrawę? Okazuje się, że odpowiednie dodatki ułatwią nam osiągnięcie pożądanej konsystencji. Tym razem stawiamy na mleko.

Przepis na wyborną jajecznicę po szwedzku

Jeśli marzy wam się puszysta i pełna smaku potrawa z jaj, przygotujcie ją z mlekiem. Nabiał doda kurzemu specjałowi przyjemnej konsystencji. Nie pomijajcie aromatycznych ziół — z nimi wyjdzie idealna. Rodzinie na pewno posmakuje.

Składniki:

  • 4 jaja „zerówki”

  • pół szklanki mleka

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka masła lub oleju rzepakowego

  • posiekany koperek lub natka pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>

Jak zrobić jajecznicę po szwedzku? Mamy prosty przepis

Mąkę wsypujemy do małej miseczki, zalewamy ją mlekiem i dokładnie rozprowadzamy. Pojedynczo wbijamy jajka, każde z nich najpierw wbijając do szklanki. W ten sposób unikniemy dodania nieświeżego produktu.

Starannie łączymy wszystkie składniki. Na patelni topimy masło lub rozgrzewamy olej. Jajecznicę smażymy do ścięcia w stopniu, jaki nam odpowiada. Posypujemy ją zieleniną wedle uznania i podajemy. Smacznego.

Jajecznica będzie znakomita również z innymi dodatkami. Z naszych artykułów dowiecie się m.in. jak przyrządzić ją z boczniakami czy pomidorami . Te propozycje będą idealne dla osób, które unikają produktów mlecznych. Wystarczy tylko usmażyć je na oliwie.

Jajecznica po szwedzku jest znakomita
canva/bit245

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy