Szwedzka wersja jajecznicy zachwyca puszystością. Wszystko przez 1 dodatek
Jajecznica po szwedzku jest puszystą i pełna smaku wersją klasycznej potrawy serwowanej na śniadanie. Sekretem wspaniałej konsystencji jest dodatek mleka, który sprawia, że danie wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie — już nigdy nie zrobicie inaczej.
Sposobów na przygotowanie jajecznicy jest wiele. Który jednak pozwoli przygotować zachwycająco kremową i puszystą śniadaniową potrawę? Okazuje się, że odpowiednie dodatki ułatwią nam osiągnięcie pożądanej konsystencji. Tym razem stawiamy na mleko.
Przepis na wyborną jajecznicę po szwedzku
Jeśli marzy wam się puszysta i pełna smaku potrawa z jaj, przygotujcie ją z mlekiem. Nabiał doda kurzemu specjałowi przyjemnej konsystencji. Nie pomijajcie aromatycznych ziół — z nimi wyjdzie idealna. Rodzinie na pewno posmakuje.
Składniki:
-
4 jaja „zerówki”
-
pół szklanki mleka
-
1 łyżka mąki pszennej
-
1 łyżka masła lub oleju rzepakowego
-
posiekany koperek lub natka pietruszki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Jak zrobić jajecznicę po szwedzku? Mamy prosty przepis
Mąkę wsypujemy do małej miseczki, zalewamy ją mlekiem i dokładnie rozprowadzamy. Pojedynczo wbijamy jajka, każde z nich najpierw wbijając do szklanki. W ten sposób unikniemy dodania nieświeżego produktu.
Starannie łączymy wszystkie składniki. Na patelni topimy masło lub rozgrzewamy olej. Jajecznicę smażymy do ścięcia w stopniu, jaki nam odpowiada. Posypujemy ją zieleniną wedle uznania i podajemy. Smacznego.
Jajecznica będzie znakomita również z innymi dodatkami. Z naszych artykułów dowiecie się m.in. jak przyrządzić ją z boczniakami czy pomidorami . Te propozycje będą idealne dla osób, które unikają produktów mlecznych. Wystarczy tylko usmażyć je na oliwie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste i sycące kotlety mielone z ryżem. Każdy będzie chciał dokładkę
-
Świeża mizeria z rzodkiewkami. Przepyszny dodatek do letniego obiadu. Pamiętaj o 1 zasadzie
-
Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia