Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.07.2022 08:44

Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia

jak zrobić idealne racuchy
canva/VBaleha

Prezentujemy przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret ich smaku i chrupkości tkwi w tłuszczu do smażenia. Najlepszy jest bowiem smalec, o czym nie pamięta już nawet większość kucharek. Można go zastąpić masłem klarowanym, które przy okazji nada potrawie przyjemnego smaku.

Racuchy wyróżniają się dużą puszystością, którą zyskują dzięki dodatkowi spulchniacza. Tradycyjnie są to drożdże, choć często zastępuje się je wygodniejszym proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną.

Idealne racuchy powinny mieć ładnie zrumienioną, chrupiącą skórkę. Jak ją uzyskać? Poprzez smażenie na odpowiednim tłuszczu. Jak się okazuje, najlepszy do tego celu jest smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia i specyficzny smak. Jeśli komuś nie odpowiada, może go zastąpić masłem klarowanym. Poznajcie przepis na tradycyjne racuchy.

Receptura na tradycyjne racuchy

Składniki:

  • 3 dag świeżych drożdży

  • ok. 1,5 szklanki ciepłego mleka

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki masła

  • 50 dag mąki pszennej

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • smalec lub masło klarowane do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie tradycyjnych racuchów

Drożdże wkrusz do połowy letniego mleka, dodaj cukier i łyżkę mąki, dobrze rozetrzyj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść, przestudź.

Mąkę wsyp do miski, dodaj ocieplone jajka, szczyptę soli, letnie masło i wyrośnięty rozczyn. Dolewając pozostałe, letnie mleko wymieszaj gładkie ciasto.

Ciasto ucieraj drewnianą łyżką ok. 10 minut, aż będzie gładkie. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu lub masła klarowanego. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane.

Racuchy zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj posypane cukrem pudrem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na racuchy bez jajek i mleka, a także na racuchy z jabłkami.

jak zrobić tradycyjne racuchy
canva/SKatzenberger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: