Smakosze.pl Porady Szybka grochówka bez namaczania grochu. Sycąca zupa idealna na pierwsze danie
canva/ildipapp

Szybka grochówka bez namaczania grochu. Sycąca zupa idealna na pierwsze danie

12 marca 2022

Dobrej grochówce mało kto się oprze. Aromatyczna i sycąca zupa jest idealna zwłaszcza zimą, gdy dni są chłodne. Zalanie nasion grochu wrzątkiem sprawi, że przyrządzenie dania będzie szybsze niż zazwyczaj. Sprawdźcie, co jeszcze trzeba zrobić.

Grochówka jest jedną z popularniejszych polskich zup. Przyrządzenie jej w tradycyjnej wersji wymaga czasu. Groch przed gotowaniem dobrze jest moczyć przynajmniej przez 10 godzin. W tym czasie mięknie, a po ugotowaniu jest lżej strawny.

W przeciwnym wypadku samo przyrządzanie grochówki ulegnie wydłużeniu. Istnieje jednak patent, który znacznie ułatwi sprawne ugotowanie ulubionego dania. Dzięki niemu będzie ono gotowe nawet w godzinę.

Szybka grochówka z ziaren namaczanych we wrzątku

Moczenie we wrzątku nie będzie trwało bardzo długo. Wystarczy około 10 minut. Mniej więcej tyle czasu zajmie podgrzanie bulionu i obranie warzyw na zupę. Odcedzony groch przed dodaniem do dania trzeba będzie jeszcze rozdrobnić.

Ziarna warto zblendować, korzystając z urządzenia o dużej mocy. Tak przygotowane ugotują się wyjątkowo szybko i będą znacznie lżej strawne niż groch spożyty w całości. Warto doprawić je też majerankiem czy tymiankiem, które uchronią nas przed złym samopoczuciem.

Zupę gotujemy przez około 30 minut, w międzyczasie dodając do niej skrojone w niewielką kostkę ziemniaki. Możemy ją zaprawić śmietaną lub wzbogacić o podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu kiełbasę.

Po więcej informacji ze świata kulinariów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. artykuł poświęcony sprytnemu zastosowaniu fusów z kawy . Zachęcamy też do zapoznania się z artykułem zdradzającym tajniki przygotowania ziemniaków na parze .

Z grochu przygotujecie sycącą zupę
Z grochu przygotujecie sycącą zupę

Źródło zdjęcia: canva/Yingko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy