Jak ugotować ziemniaki na parze?
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie udanego obiadu bez ich dodatku. Zazwyczaj po prostu je gotujemy w osolonej wodzie. Okazuje się, że ziemniaki równie dobrze można ugotować na parze. Dzięki temu zachowają więcej walorów smakowych i odżywczych. Wcale nie potrzebujesz specjalnych przyrządów.
Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po ziemniaki. Nie bez powodu są one najpopularniejszym dodatkiem obiadowym. Dziś przyjrzymy się kwestii gotowania uwielbianych bulw na parze.
Dlaczego warto gotować ziemniaki na parze?
Nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze ma wiele plusów. Jest to znacznie lepsza metoda od umieszczania ziemniaków we wrzątku. Wszystko dlatego, że bulwy zachowują wówczas więcej składników odżywczych. W przypadku standardowego gotowania witaminy i minerały wypłukują się z warzyw.
Większa zawartość składników odżywczych nie jest jedyną zaletą gotowania ziemniaków na parze. Warto zauważyć, że takowa obróbka termiczna pozytywnie wpływa na walory smakowe popularnych bulw.
Ziemniaki ugotowane na parze mają bardziej wyrazisty smak. Doceni go z pewnością liczne grono smakoszy. Dodatki przypraw takich jak sól będzie kompletnie zbędne. Wystarczy posypać je koperkiem i gotowe. Trzeba przyznać, że przygotowywanie ziemniaków na parze ma sporo zalet. Jak zrobić to bez specjalnego sprzętu?
Gotowanie ziemniaków na parze krok po kroku
Jeśli nie mamy przyrządów umożliwiających nam gotowanie na parze, wystarczy, że sięgniemy po metalowy durszlak i garnek z przykrywką. W naczyniu umieszczamy tyle wody, by swoim poziomem nie dosięgała ona do durszlaka.
Ziemniaki oczyszczamy lub obieramy. Jeśli chcemy przyśpieszyć ich gotowanie na parze, wówczas warto pokroić je na mniejsze kawałki. Przygotowane bulwy umieszczamy w durszlaku, który umieszczamy na garnku z wodą. Całość przykrywamy pokrywką. Rozpoczynamy gotowanie.
Po około 15-20 minutach nasze ziemniaki powinny być już gotowe. Oczywiście w przypadku większych bulw gotowanie może trwać trochę dłużej. Najlepiej sprawdzić ich miękkość przy użyciu widelca.
Godny polecenia jest niezawodny przepis na tłuczone ziemniaki. W tym przypadku także możemy postawić na gotowanie na parze. Warto również wypróbować recepturę na pieczoną wersję uwielbianych bulw.
Canva / nobtis
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy