Smakosze.pl

Canva / pixelshot

Jak ugotować ziemniaki na parze?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie udanego obiadu bez ich dodatku. Zazwyczaj po prostu je gotujemy w osolonej wodzie. Okazuje się, że ziemniaki równie dobrze można ugotować na parze. Dzięki temu zachowają więcej walorów smakowych i odżywczych. Wcale nie potrzebujesz specjalnych przyrządów.

Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po ziemniaki. Nie bez powodu są one najpopularniejszym dodatkiem obiadowym. Dziś przyjrzymy się kwestii gotowania uwielbianych bulw na parze.

Dlaczego warto gotować ziemniaki na parze?

Nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze ma wiele plusów. Jest to znacznie lepsza metoda od umieszczania ziemniaków we wrzątku. Wszystko dlatego, że bulwy zachowują wówczas więcej składników odżywczych. W przypadku standardowego gotowania witaminy i minerały wypłukują się z warzyw.

Większa zawartość składników odżywczych nie jest jedyną zaletą gotowania ziemniaków na parze. Warto zauważyć, że takowa obróbka termiczna pozytywnie wpływa na walory smakowe popularnych bulw.

Ziemniaki ugotowane na parze mają bardziej wyrazisty smak. Doceni go z pewnością liczne grono smakoszy. Dodatki przypraw takich jak sól będzie kompletnie zbędne. Wystarczy posypać je koperkiem i gotowe. Trzeba przyznać, że przygotowywanie ziemniaków na parze ma sporo zalet. Jak zrobić to bez specjalnego sprzętu?

Gotowanie ziemniaków na parze krok po kroku

Jeśli nie mamy przyrządów umożliwiających nam gotowanie na parze, wystarczy, że sięgniemy po metalowy durszlak i garnek z przykrywką. W naczyniu umieszczamy tyle wody, by swoim poziomem nie dosięgała ona do durszlaka.

Ziemniaki oczyszczamy lub obieramy. Jeśli chcemy przyśpieszyć ich gotowanie na parze, wówczas warto pokroić je na mniejsze kawałki. Przygotowane bulwy umieszczamy w durszlaku, który umieszczamy na garnku z wodą. Całość przykrywamy pokrywką. Rozpoczynamy gotowanie.

Po około 15-20 minutach nasze ziemniaki powinny być już gotowe. Oczywiście w przypadku większych bulw gotowanie może trwać trochę dłużej. Najlepiej sprawdzić ich miękkość przy użyciu widelca.

Godny polecenia jest niezawodny przepis na tłuczone ziemniaki . W tym przypadku także możemy postawić na gotowanie na parze. Warto również wypróbować recepturę na pieczoną wersję uwielbianych bulw .

Ziemniaki gotowane na parze
Ziemniaki gotowane na parze

Canva / nobtis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >