Szybka i lekka ogórkowa - niezawodny przepis
Zupa ogórkowa wcale nie musi być ciężkostrawnym posiłkiem, po którym człowiek czuje się ociężale. Dlatego prezentujemy recepturę na znacznie lżejszą wersję. Co więcej, poniższa zupa może zostać ugotowana w około 45 minut.
Zupa ogórkowa jest klasycznie gotowana na żeberkach wieprzowych, a niektórzy dodają do niej również odrobinę boczku. Takie składniki tworzą doskonałą w smaku potrawę, lecz przy okazji sprawiają, że staje się ciężkostrawna.
Dla tych, którzy nie zawsze chcą odczuwać ciężkości po posiłku, mamy idealny przepis. W tym przypadku ogórkowa gotowana jest na wywarze warzywnym, a śmietanę zamienia się na znacznie lżejszy jogurt naturalny.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na lekką zupę ogórkową
Składniki:
-
3 marchewki
-
2 pietruszki
-
3/4 selera
-
1 litr wody
-
3 ziemniaki
-
pół szklanki soku z ogórków
-
400 g kiszonych ogórków
-
3 łyżki jogurtu naturalnego
-
sól
-
pieprz
Zacznij od wlania wody do garnka i doprowadzenia jej do wrzenia. Marchewki, ziemniaki, pietruszki i selera umyj dokładnie pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
Wrzuć obrane i pokrojone warzywa do garnka. Gotuj je przez 20 minut, aż staną się całkowicie miękkie. Ogórki kiszone odcedź z zalewy (nie wylewaj jej) i zetrzyj na tarce o największych oczkach.
Wrzuć ogórki do zupy razem z sokiem z ogórków. Gotuj ją jeszcze 10 minut, żeby smaki się przegryzły. Dopraw ją solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wlej zahartowany jogurt. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło: canva/dziewul, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kalkulatorkalorii.net