Smakosze.pl Przepisy Szybka i lekka ogórkowa - niezawodny przepis
canva/Aneta_Gu, Getty Images

Szybka i lekka ogórkowa - niezawodny przepis

29 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa ogórkowa wcale nie musi być ciężkostrawnym posiłkiem, po którym człowiek czuje się ociężale. Dlatego prezentujemy recepturę na znacznie lżejszą wersję. Co więcej, poniższa zupa może zostać ugotowana w około 45 minut.

Zupa ogórkowa jest klasycznie gotowana na żeberkach wieprzowych, a niektórzy dodają do niej również odrobinę boczku. Takie składniki tworzą doskonałą w smaku potrawę, lecz przy okazji sprawiają, że staje się ciężkostrawna.

Dla tych, którzy nie zawsze chcą odczuwać ciężkości po posiłku, mamy idealny przepis. W tym przypadku ogórkowa gotowana jest na wywarze warzywnym, a śmietanę zamienia się na znacznie lżejszy jogurt naturalny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lekką zupę ogórkową

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 3/4 selera

  • 1 litr wody

  • 3 ziemniaki

  • pół szklanki soku z ogórków

  • 400 g kiszonych ogórków

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wlania wody do garnka i doprowadzenia jej do wrzenia. Marchewki, ziemniaki, pietruszki i selera umyj dokładnie pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.

Wrzuć obrane i pokrojone warzywa do garnka. Gotuj je przez 20 minut, aż staną się całkowicie miękkie. Ogórki kiszone odcedź z zalewy (nie wylewaj jej) i zetrzyj na tarce o największych oczkach.

Wrzuć ogórki do zupy razem z sokiem z ogórków. Gotuj ją jeszcze 10 minut, żeby smaki się przegryzły. Dopraw ją solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wlej zahartowany jogurt. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Zupa ogórkowa

Źródło: canva/dziewul, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kalkulatorkalorii.net

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy