Smakosze.pl Przepisy Szybka przekąska na mundial. Potrzebujesz tylko 3 składników
canva/nndrln

Szybka przekąska na mundial. Potrzebujesz tylko 3 składników

22 listopada 2022

Przekąska z ciasta francuskiego z dodatkiem kiełbasy i sera żółtego spodoba się wszystkim kibicom. Zrobienie ciepłej, chrupiącej i niesamowicie smacznej kompozycji z zaledwie trzech składników nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Musicie spróbować — goście zjedzą ekspresowo.

Ciasto francuskie wykorzystać można na wiele sposobów. Jedną ze smaczniejszych wytrawnych opcji jest zapieczenie go z dodatkiem sera żółtego i kiełbasy. Prostą, ciepłą przekąskę na mundial przygotujecie w kilka chwil, a składniki znajdziecie w każdym sklepie.

Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 150 g ulubionego sera żółtego

  • 2 kawałki kiełbasy

  • 1 duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka wody

Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego? Prosty przepis w sam raz na mundial

Ciasto francuskie doprowadzamy do temperatury pokojowej, a piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Ser oraz kiełbasę ścieramy na tarce o większych oczkach. Wędlinę możemy również pokroić w drobną kostkę.

Na rozwiniętym płacie ciasta układamy wiórki sera, pozostawiając nieco pustej przestrzeni przy jego brzegach. Na wierzch wysypujemy rozdrobnioną kiełbasę. Zwijamy całość w rulon i tniemy go na paski o szerokości około 2 cm. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Jeśli chcemy, by przekąska na mundial była złocista po upieczeniu, możemy ją dodatkowo posmarować wymieszanym z wodą żółtkiem. Pieczemy około 10-15 minut — aż ciasto urośnie i nabierze delikatnie żółtego koloru. Podajemy na ciepło , najlepiej z sosem np. pikantną salsą .

Wskazówka: jeśli chcecie nieco wzbogacić smak przekąski z ciasta francuskiego, przed wyłożeniem sera posmarujcie placek sosem pomidorowym . Będzie jeszcze smaczniejsza.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne przekąski na mundial. Wypróbujcie patent na domowe chipsy z dwóch składników . Być może skuszą was również chrupiące krążki cebulowe .

Pyszna przekąska z ciasta francuskiego
canva/imv

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy