Szybki pomysł na obiad - przepyszne placki z kalafiora
Lubicie placki ziemniaczane? Szukacie inspiracji na bezmięsne dania? Mamy dla was pomysł na szybki obiad — przygotujcie przepyszne placki z kalafiora. Są lekkie, choć pożywne, delikatne, ale z charakterem. Podajcie je z najlepiej z ulubionym sosem i surówką.
Po plackach ziemniaczanych przyszła pora na kalafiora. Choć może brzmi to niewiarygodnie, z kalafiora da się przygotować smaczne, warzywne placuszki. Ich smak można dopełnić innymi warzywami i obowiązkowo przyprawami. Wychodzą lekkie, z charakterystycznym, kalafiorowym smaczkiem.
Proste i pyszne placki z kalafiora
Składniki:
-
pół niedużego kalafiora
-
pół cebuli
-
1 mała marchewka
-
1 jajko
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
3-4 łyżki mąki pszennej
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków z kalafiora
Kalafior oczyść, podziel na różyczki, zetrzyj je na dużych oczkach. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na małych oczkach. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach.
Do startych warzyw dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną, a także trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż placuszki, tak by był z obu stron rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Wskazówka: Placki z kalafiora mogą stanowić danie główne, ale możesz je też podać jako dodatek np. do mięsnego gulaszu.
Więcej przepisów na bezmięsne dania znajdziesz na naszej stronie. Szczególnie polecamy przepis na kotleciki marchewkowe , a także na pizzę z cukinii .
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. W sam raz na chłodniejsze dni
-
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: kwestiasmaku