Smakosze.pl
kotlety z marchewki

canva/Roxiller

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

26 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Marchewka jest świetna nie tylko na surówkę. Z marchewki zrobisz też lekkie i zdrowe kotleciki. Będą delikatne, słodkawe i bez krzty cholesterolu. Z pewnością posmakują dzieciom, a dorośli przełamią nimi mięsną klasykę. A więc do dzieła.

Jedz marchewkę będziesz zdrowy. Jedz marchewkę to urośniesz. Marchewka jest dobra dla oczu. Te najprawdziwsze prawdy, słyszysz już od dzieciństwa. Czas w nie uwierzyć i zastosować w życiu. Zamiast schabowego czy mielonego przygotuj więc czasem marchewkowego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe

Składniki:

  • 6-7 marchewek

  • 2 łyżki pestek słonecznika

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki mąki

  • ok. 3/4 szklanki tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Golonka

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotlecików z marchewki

Marchewki umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do marchewki dodaj pestki słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także mąkę i 2 łyżki tartej bułki.

Wsyp trochę soli i pieprzu, wymieszaj łyżką, a najlepiej wyrób dłonią. Z masy formuj nieduże, lekko spłaszczone kotlety.

Kotlety panieruj w tartej bułce i smaż na dużej ilości rozgrzanego oleju. Rumiane zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu.

Kotleciki marchewkowe podawaj z ryżem lub kaszą gryczaną i np. surówką z białej kapusty albo z mizerią.

starta marchewka

starta marchewka

Źródło zdjęcia: canva/marylooo

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >