Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.09.2021 02:00

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

kotlety z marchewki
canva/Roxiller

Marchewka jest świetna nie tylko na surówkę. Z marchewki zrobisz też lekkie i zdrowe kotleciki. Będą delikatne, słodkawe i bez krzty cholesterolu. Z pewnością posmakują dzieciom, a dorośli przełamią nimi mięsną klasykę. A więc do dzieła.

Jedz marchewkę będziesz zdrowy. Jedz marchewkę to urośniesz. Marchewka jest dobra dla oczu. Te najprawdziwsze prawdy, słyszysz już od dzieciństwa. Czas w nie uwierzyć i zastosować w życiu. Zamiast schabowego czy mielonego przygotuj więc czasem marchewkowego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe

Składniki:

  • 6-7 marchewek

  • 2 łyżki pestek słonecznika

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki mąki

  • ok. 3/4 szklanki tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotlecików z marchewki

Marchewki umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do marchewki dodaj pestki słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także mąkę i 2 łyżki tartej bułki.

Wsyp trochę soli i pieprzu, wymieszaj łyżką, a najlepiej wyrób dłonią. Z masy formuj nieduże, lekko spłaszczone kotlety.

Kotlety panieruj w tartej bułce i smaż na dużej ilości rozgrzanego oleju. Rumiane zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu.

Kotleciki marchewkowe podawaj z ryżem lub kaszą gryczaną i np. surówką z białej kapusty albo z mizerią.

starta marchewka
starta marchewka

Źródło zdjęcia: canva/marylooo

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram