Smakosze.pl Przepisy Szybkie ciasto z truskawkami. Pyszny deser, który zrobisz w chwilę
canva/Strawberry Cake

Szybkie ciasto z truskawkami. Pyszny deser, który zrobisz w chwilę

26 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szybkie ciasto z truskawkami przygotujemy w 15 minut. Po upieczeniu ciasto jest puszyste, delikatne, z waniliową nutą i przede wszystkim bardzo truskawkowe i lekkie. Ten deser jest idealny w upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie koniecznie na czekoladę, czy kremy.

Ciężko wyobrazić sobie kawę w dzień wolny od pracy bez kawałka czegoś słodkiego. Moim zdaniem domowe ciasta są o niebo lepsze od kupnych wypieków, czy ciastek. Szybkie ciasto z truskawkami jest jednym z tych ciast, które znikają jeszcze tego samego dnia.

Szybkie ciasto z truskawkami przypomina nieco biszkopt- jest równie puszysty, delikatny i wilgotny w środku. Deser przygotowany z owocami sezonowymi dosłownie rozpływa się w ustach, a na jego przygotowanie potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut.

Do przygotowania szybkiego ciasta wykorzystajmy składniki w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu możemy od razu wyjąć placek z piekarnika, ponieważ w przeciwieństwie do biszkoptu, nie ma ryzyka, że nam opadnie.

Przepis na szybkie ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

  • opakowani cukru wanilinowego

  • 650 g truskawek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 jajka

  • pół szklanki oleju

  • cukier pudrem do oprószenia ciasta

Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami?

Truskawki umyj, odetnij szypułki. Większe truskawki przekrój na pół. Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem i cukrem pudrem, następnie wlej olej i miksuj prze chwilę.

Do masy dodawaj partiami przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, powciskaj truskawki.

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz ciasto przez godzinę. Po ostudzeniu oprósz je cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Przygotuj również pyszne i szybkei ciasto bez pieczenia, czyli sernik na zimno z arbuzowo- truskawkową nutą , rozpływa się w ustach. Z truskawek warto zrobić również przetwory na zimę- tu poznasz przepis na konfiturę truskawkową, jest idealna do naleśników.

Świeże truskawki
canva/MariaUspenskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy