Smakosze.pl
Konfitura truskawkowa

pixabay.com

Konfitura truskawkowa

22 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

konfitura, truskawki, przetwory

Konfitura truskawkowa

Ulubione śniadanie w upalny dzień? Świeży chleb posmarowany konfiturą truskawkową i czarna kawa. Sprawdź, jak ją przygotować.

Już niedługo rozpocznie się sezon na truskawki. Koniecznie musisz go wykorzystać i przygotować pyszną, naturalną konfiturę bez konserwantów. Możesz wykorzystać ją o każdej porze roku, między innymi do kanapek, tortów, ciast, naleśników.

Zawekowana i postawiona w chłodnym i ciemnym miejscu zachowa świeżość i smak nawet do kolejnego sezonu.

Do przygotowania konfitury potrzebujesz:– 2 kg cukru,– 1 kg truskawek,– 400 ml wody.

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki, pokrój i pozostaw do wyschnięcia. Do wysokiego garnka z grubym dnem wlej wodę i rozpuść w niej cukier. Następnie wsyp truskawki, wymieszaj i gotuj przez 30-40 minut. Co jakiś czas mieszaj owoce i ściągaj powstającą pianę. Wyparz słoiki (możesz to zrobić również w nagrzanym do 100 stopni piekarniku). Do gorących słoików włóż gotową konfiturę, zakręć i postaw do góry dnem.Do gorących słoików włóż gotową konfiturę, zakręć i postaw do góry dnem.Następnie słoiki wstaw do piwniczki lub ciemnego i chłodnego pomieszczenia i ciesz się smakiem truskawek przez cały rok.

Magdalena Patacz

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >