Konfitura truskawkowa
pixabay.com

Konfitura truskawkowa

konfitura, truskawki, przetwory

Konfitura truskawkowa


Ulubione śniadanie w upalny dzień? Świeży chleb posmarowany konfiturą truskawkową i czarna kawa. Sprawdź, jak ją przygotować.

Już niedługo rozpocznie się sezon na truskawki. Koniecznie musisz go wykorzystać i przygotować pyszną, naturalną konfiturę bez konserwantów. Możesz wykorzystać ją o każdej porze roku, między innymi do kanapek, tortów, ciast, naleśników.

Zawekowana i postawiona w chłodnym i ciemnym miejscu zachowa świeżość i smak nawet do kolejnego sezonu.

Do przygotowania konfitury potrzebujesz:
2 kg cukru,
1 kg truskawek,
400 ml wody.

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki, pokrój i pozostaw do wyschnięcia. Do wysokiego garnka z grubym dnem wlej wodę i rozpuść w niej cukier. Następnie wsyp truskawki, wymieszaj i gotuj przez 30-40 minut. Co jakiś czas mieszaj owoce i ściągaj powstającą pianę. Wyparz słoiki (możesz to zrobić również w nagrzanym do 100 stopni piekarniku). Do gorących słoików włóż gotową konfiturę, zakręć i postaw do góry dnem.Do gorących słoików włóż gotową konfiturę, zakręć i postaw do góry dnem.
Następnie słoiki wstaw do piwniczki lub ciemnego i chłodnego pomieszczenia i ciesz się smakiem truskawek przez cały rok.

Następny artykuł