Szybkie, proste i tanie ciasto marchewkowe dla całej rodziny
Banalnie łatwe w upieczeniu ciasto marchewkowe jest świetnym deserem po obiedzie. Nie trzeba się przy nim męczyć, a efekt końcowy smakuje praktycznie każdemu. Jest wilgotne, delikatne i kremowe.
Ciasto marchewkowe to klasyka, którą uwielbiają miliony smakoszy na całym świecie. Połączenie słodkiego smaku marchewki z korzennym aromatem cynamonu doskonale do siebie pasuje.
Warto przy tym pamiętać, że większość pracy wykonuje za piekącego piekarnik - wcześniej wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i porządnie je wymieszać, aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto marchewkowe
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki na ostro. Ten tekst zdradza niezawodny przepis Magdy Gessler na pierogi ruskie. Składniki:
-
260 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1,5 łyżeczki cynamonu
-
290 ml oleju rzepakowego
-
200 g brązowego cukru
-
50 g drobnego cukru do wypieków
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
4 duże jajka
-
300 g marchewki
-
100 g orzechów włoskich
-
300 g serka philadelphia
-
90 g masła, w temperaturze pokojowej
-
1/4 szklanki cukru pudru, przesianego
-
4 łyżki płynnego miodu
Do miski wlej olej, ekstrakt waniliowy, wsyp oba cukry i wymieszaj, aż wszystko się połączy. Dodaj jajka i ponownie zamieszaj. Suche składniki przesiej bezpośrednio nad miską z mokrymi przez sitko.
Mikserem lub rózgą kuchenną wymieszaj suche i mokre składniki, aż połączą się w jedno. Orzechy posiekaj, a marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj je do ciasta i jeszcze raz delikatnie przemieszaj.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż pergaminem i wlej do niej ciasto. Włóż ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka. Z wierzchu po ostudzeniu posmaruj je mieszanką złożoną z cukru pudru, serka philadelphia, masła i miodu. Smacznego.
Źródło: canva/victorcoscaron
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojewypieki.com