Smakosze.pl Przepisy Szybkie, proste i tanie ciasto marchewkowe dla całej rodziny
canva/Scruggelgreen, Getty Images Pro

Szybkie, proste i tanie ciasto marchewkowe dla całej rodziny

12 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Banalnie łatwe w upieczeniu ciasto marchewkowe jest świetnym deserem po obiedzie. Nie trzeba się przy nim męczyć, a efekt końcowy smakuje praktycznie każdemu. Jest wilgotne, delikatne i kremowe.

Ciasto marchewkowe to klasyka, którą uwielbiają miliony smakoszy na całym świecie. Połączenie słodkiego smaku marchewki z korzennym aromatem cynamonu doskonale do siebie pasuje.

Warto przy tym pamiętać, że większość pracy wykonuje za piekącego piekarnik - wcześniej wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i porządnie je wymieszać, aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto marchewkowe

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki na ostro. Ten tekst zdradza niezawodny przepis Magdy Gessler na pierogi ruskie. Składniki:

  • 260 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 290 ml oleju rzepakowego

  • 200 g brązowego cukru

  • 50 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 4 duże jajka

  • 300 g marchewki

  • 100 g orzechów włoskich

  • 300 g serka philadelphia

  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej

  • 1/4 szklanki cukru pudru, przesianego

  • 4 łyżki płynnego miodu

Do miski wlej olej, ekstrakt waniliowy, wsyp oba cukry i wymieszaj, aż wszystko się połączy. Dodaj jajka i ponownie zamieszaj. Suche składniki przesiej bezpośrednio nad miską z mokrymi przez sitko.

Mikserem lub rózgą kuchenną wymieszaj suche i mokre składniki, aż połączą się w jedno. Orzechy posiekaj, a marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj je do ciasta i jeszcze raz delikatnie przemieszaj.

Formę o  wymiarach 23 x 33 cm wyłóż pergaminem i wlej do niej ciasto. Włóż ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka. Z wierzchu po ostudzeniu posmaruj je mieszanką złożoną z cukru pudru, serka philadelphia, masła i miodu. Smacznego.

Ciasto marchewkowe

Źródło: canva/victorcoscaron

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy