Smakosze.pl
Magda Gessler z pierogami

TRICOLORS/East News; canva.com/daffodilred, Getty Images

Niezawodny przepis Magdy Gessler na pierogi ruskie

29 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi ruskie według przepisu Magdy Gessler nie mają sobie równych. Ciasto jest sprężyste i utrzymuje się w całości, a farsz rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Niżej wyjawiamy, w jaki sposób je przygotować.

Pierogi ruskie należą do klasyki, która podbija podniebienia praktycznie wszystkich Polaków. Uwielbiamy jeść je praktycznie przy każdej okazji i możemy pochłonąć ich ogromne ilości.

Magda Gessler doskonale zdaje sobie sprawę z preferencji kulinarnych Polaków, dlatego opracowała recepturę, która trafia w nie wręcz idealnie. Zrób je zgodnie z poniższymi wskazówkami i sprawdź, jak smakują.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi ruskie Magdy Gessler

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 2 żółtka

  • 45 ml oleju

  • odrobina soli

  • 200 ml ciepłej wody

Farsz

  • 1 kg ugotowanych i ubitych ziemniaków

  • twaróg

  • posiekana, usmażona cebula

  • sól i pieprz

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy przez około 10 minut. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na kolejne 10 minut. Wykładamy je na blat oprószony mąką i wałkujemy.

Brukselka w trakcie gotowania

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

CZYTAJ DALEJ


W osobnej misce połącz składniki na farsz, aż utworzą jednolitą konsystencję. Powinno mieć grubość około 2 milimetrów. Przy pomocy szklanki wycinamy okręgi. Na ich środku wykładamy nadzienie.

Ulepione pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty do momentu wypłynięcia. Podaje się je najlepiej z prażoną cebulką i skwarkami. Smacznego.

Pierogi ruskie

Źródło: canva.com/zi3000, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >