Niezawodny przepis Magdy Gessler na pierogi ruskie
Pierogi ruskie według przepisu Magdy Gessler nie mają sobie równych. Ciasto jest sprężyste i utrzymuje się w całości, a farsz rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Niżej wyjawiamy, w jaki sposób je przygotować.
Pierogi ruskie należą do klasyki, która podbija podniebienia praktycznie wszystkich Polaków. Uwielbiamy jeść je praktycznie przy każdej okazji i możemy pochłonąć ich ogromne ilości.
Magda Gessler doskonale zdaje sobie sprawę z preferencji kulinarnych Polaków, dlatego opracowała recepturę, która trafia w nie wręcz idealnie. Zrób je zgodnie z poniższymi wskazówkami i sprawdź, jak smakują.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi ruskie Magdy Gessler
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
2 żółtka
45 ml oleju
odrobina soli
200 ml ciepłej wody
Farsz
1 kg ugotowanych i ubitych ziemniaków
twaróg
posiekana, usmażona cebula
sól i pieprz
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy przez około 10 minut. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na kolejne 10 minut. Wykładamy je na blat oprószony mąką i wałkujemy.
W osobnej misce połącz składniki na farsz, aż utworzą jednolitą konsystencję. Powinno mieć grubość około 2 milimetrów. Przy pomocy szklanki wycinamy okręgi. Na ich środku wykładamy nadzienie.
Ulepione pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty do momentu wypłynięcia. Podaje się je najlepiej z prażoną cebulką i skwarkami. Smacznego.
Źródło: canva.com/zi3000, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl