Smakosze.pl Przepisy Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku
canva/ PM78

Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku

7 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Racuchy na maślance z dodatkiem jabłek, rodzynek i cukru waniliowego są świetnym pomysłem na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Jesienna wersja tradycyjnych racuchów zachwyca lekkością, aromatem i puszystością.

Racuchy zwykle przygotowujemy z dodatkiem drożdży. Jednak słodkie placki na maślance możemy przygotować bez zaczynu i bez wyrastania. Puszystości doda im proszek do pieczenia. Pamiętajmy jednak, że maślanka i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy racuchy wyjdą delikatne.

Ciasto na racuchy będzie gotowe w dosłownie kilka minut. Na początku łączymy mąkę, cukier i maślankę, następnie dodajemy jabłka, rodzynki i mieszamy łyżką. To właśnie dwa ostatnie składniki nadają plackom doskonałego charakteru. Racuchy w tej wersji są idealne na chłodne, jesienne dni.

Pyszne racuchy na maślance z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 jabłka

  • garść rodzynek

  • 2 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 2 jajka w temperaturze pokojowej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do podania

  • ulubiona konfitura do podania

Jak zrobić racuchy na maślance? Będą idealne na podwieczorek lub słodką kolację

Do miski wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, wymieszaj. Następnie dodaj jajka, wlewaj maślankę, stale mieszając, aż składniki dobrze się połączą, odstaw.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj do przygotowanego ciasta razem z opłukanymi rodzynkami, wymieszaj łyżką. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podaj z cukrem pudrem lub konfiturą.

Przygotuj również niezwykłe racuchy z makiem . Pieguski pokocha cała rodzina. Pomysł na pyszne danie na słodko? Naleśniki waniliowe na maślance , smakują obłędnie.

Racuchy
canva/Teka77

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy