Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Waniliowe naleśniki na maślance
canva/arfo

Naleśniki na maślance są miękkie i puszyste. Rarytas przyrządzony z dodatkiem waniliowej esencji będzie miał również piękny zapach. Doskonale sprawdzi się jak o słodkie śniadanie czy deser. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci zjedzą ze smakiem.

Prosty i sprawdzony patent na lekkie naleśniki jest na wagę złota. Przyrządzając je na maślance, uzyskamy lekkie niczym chmurka ciasto, które z dodatkiem waniliowego aromatu będzie smakowało obłędnie. Musicie skosztować.

Przepis na waniliowe naleśniki na maślance

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej

  • 480 g maślanki naturalnej

  • 500 ml mleka

  • 4 jaja

  • 60 ml oleju rzepakowego

  • 20 g cukru pudru

  • kilka kropli esencji waniliowej

  • solidna szczypta soli

Jak zrobić waniliowe naleśniki na maślance? Jeden składnik sprawi, że będą nieziemsko pyszne

Mąkę przesiewamy wprost do dużej miski. Wbijamy jaja, a następnie wlewamy maślankę, mleko, esencję waniliową oraz olej. Wsypujemy też sól i cukier puder.

Mieszamy, aż składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło. Patelnię pokrywamy cienką warstwą oleju i dobrze ją rozgrzewamy.

Naleśniki na maślance smażymy na średnim ogniu, po kilka minut na stronę. Obracamy zawsze, gdy brzegi zaczną „odchodzić” od patelni. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami np. musem jabłkowym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na smaczne naleśniki. Polecamy wytrawną wersję z jajem sadzonym i pieczarkami oraz lekki rarytas budyniowy.

Naleśniki na maślance są wyborne
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: