Smakosze.pl
Waniliowe naleśniki na maślance

canva/arfo

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

27 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Naleśniki na maślance są miękkie i puszyste. Rarytas przyrządzony z dodatkiem waniliowej esencji będzie miał również piękny zapach. Doskonale sprawdzi się jak o słodkie śniadanie czy deser. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci zjedzą ze smakiem.

Prosty i sprawdzony patent na lekkie naleśniki jest na wagę złota. Przyrządzając je na maślance, uzyskamy lekkie niczym chmurka ciasto, które z dodatkiem waniliowego aromatu będzie smakowało obłędnie. Musicie skosztować.

Jajecznica po angielsku

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

CZYTAJ DALEJ

Przepis na waniliowe naleśniki na maślance

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej

  • 480 g maślanki naturalnej

  • 500 ml mleka

  • 4 jaja

  • 60 ml oleju rzepakowego

  • 20 g cukru pudru

  • kilka kropli esencji waniliowej

  • solidna szczypta soli

Jak zrobić waniliowe naleśniki na maślance? Jeden składnik sprawi, że będą nieziemsko pyszne

Mąkę przesiewamy wprost do dużej miski. Wbijamy jaja, a następnie wlewamy maślankę, mleko, esencję waniliową oraz olej. Wsypujemy też sól i cukier puder.

Mieszamy, aż składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło. Patelnię pokrywamy cienką warstwą oleju i dobrze ją rozgrzewamy.

Naleśniki na maślance smażymy na średnim ogniu, po kilka minut na stronę. Obracamy zawsze, gdy brzegi zaczną „odchodzić” od patelni. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami np. musem jabłkowym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na smaczne naleśniki. Polecamy wytrawną wersję z jajem sadzonym i pieczarkami oraz lekki rarytas budyniowy.

Naleśniki na maślance są wyborne

canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >