Smakosze.pl

canva/arfo

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

27 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Naleśniki na maślance są miękkie i puszyste. Rarytas przyrządzony z dodatkiem waniliowej esencji będzie miał również piękny zapach. Doskonale sprawdzi się jak o słodkie śniadanie czy deser. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci zjedzą ze smakiem.

Prosty i sprawdzony patent na lekkie naleśniki jest na wagę złota. Przyrządzając je na maślance, uzyskamy lekkie niczym chmurka ciasto, które z dodatkiem waniliowego aromatu będzie smakowało obłędnie. Musicie skosztować.

Przepis na waniliowe naleśniki na maślance

Składniki:
  • 480 g mąki pszennej

  • 480 g maślanki naturalnej

  • 500 ml mleka

  • 4 jaja

  • 60 ml oleju rzepakowego

  • 20 g cukru pudru

  • kilka kropli esencji waniliowej

  • solidna szczypta soli

Jak zrobić waniliowe naleśniki na maślance? Jeden składnik sprawi, że będą nieziemsko pyszne

Mąkę przesiewamy wprost do dużej miski. Wbijamy jaja, a następnie wlewamy maślankę, mleko, esencję waniliową oraz olej. Wsypujemy też sól i cukier puder.

Mieszamy, aż składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło. Patelnię pokrywamy cienką warstwą oleju i dobrze ją rozgrzewamy.

Naleśniki na maślance smażymy na średnim ogniu, po kilka minut na stronę. Obracamy zawsze, gdy brzegi zaczną „odchodzić” od patelni. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami np. musem jabłkowym . Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na smaczne naleśniki. Polecamy wytrawną wersję z jajem sadzonym i pieczarkami oraz lekki rarytas budyniowy .

Naleśniki na maślance są wyborne
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >