Szybkie racuchy z jabłkami według Ani Starmach. Lekkości dodają im 2 składniki
Ania Starmach robi racuchy z jabłkami inaczej niż wszyscy. Do ciasta na słodkie placki dodaje proszek do pieczenia, a przed samym smażeniem dokłada również ubitą pianę z białek. I właśnie te składniki są sekretem niezwykle puszystych racuchów. Koniecznie przetestujcie recepturę Ani.
Racuchy z jabłkami według przepisu Ani Starmach to pomysł na podwieczorek lub kolację dla całej rodziny. Placki są rumiane, lekko chrupiące i przede wszystkim bardzo puszyste. Racuchy przygotujemy błyskawicznie z kilku prostych składników.
Racuchy z jabłkami podamy na wiele sposobów. Jesienią i zimą gorąco polecam owoce sezonowe i domowe konfitury, np. z gruszek, dyni, śliwek. Latem nie ma lepszych racuchów od placków z musem z truskawek lub świeżymi malinami, borówkami, jagodami.
Tradycyjnie racuchy z jabłkami oprószamy cukrem pudrem. Cukier można zastąpić kwaśną śmietaną, polewą czekoladową, bitą śmietaną. Każda wersja racuchów będzie smakować fantastycznie, kiedy przygotujemy je według receptury Ani Starmach.
Racuchy z jabłkami według Ani Starmach
Składniki:
-
4 jabłka
-
1 szklanka mąki pszennej
-
2 jajka
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
150 ml mleka
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
-
cukier puder do posypania
-
świeże owoce lub konfitura do podania
Jak przyrządzić puszyste racuchy z jabłkami? Sekretem jest piana z białek
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Białka oddziel od żółtek. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj mleko, proszek do pieczenia, cukier i żółtka.
Wymieszaj ciasto, dodaj do niego odsączone z soku jabłka, wymieszaj łyżką. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Masę przełóż do przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszaj.
Racuchy z jabłkami smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Placki po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz je cukrem pudrem lub podaj z ulubionymi owocami albo konfiturą.
Przygotuj również tradycyjne racuchy z drożdżami według babcinej receptury. Świetnym pomysłem na obiad lub słodki podwieczorek są racuchy serowe . Wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyborna kartoflanka cioci Marty. Tania i sycąca zupa dla całej rodziny. Zrobisz ją w kilka chwil
-
Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. 1 wyrazisty dodatek bosko podkręci smak kotletów
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama