Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcine racuchy z dodatkiem drożdży. Najprostszy i najlepszy patent
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.07.2022 22:13

Babcine racuchy z dodatkiem drożdży. Najprostszy i najlepszy patent

Babcine racuchy z dodatkiem drożdży. Najprostszy i najlepszy patent
canva/NoirChocolate

Pomysł na pyszny obiad na słodko lub przekąskę, którą pokochają i dzieci i dorośli? Przygotuj babcine racuchy z dodatkiem drożdży, jabłka i suszonej żurawiny. Racuchy mają również wspaniałą, waniliową nutę, koniecznie musisz ich spróbować.

Racuchy z jabłkami są daniem, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Racuchy drożdżowe natomiast są o wiele lżejsze, smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Oprócz drożdży i jabłek dodajmy jeden, niezwykły składnik- suszoną żurawinę.

Racuchy drożdżowe przepisu babci są idealnie puszyste, lekkie i pełne smaku. Do racuchów koniecznie dodaj jabłko, suszoną żurawinę i cukier wanilinowy, a wszyscy będą zachwyceni. Racuchy są idealnym pomysłem na obiad i przekąskę dla całej rodziny.

Racuchy podajmy z cukrem pudrem i domową konfiturą. Racuchy będą smakować równie dobrze, kiedy podamy je z prażonymi jabłkami z cynamonem, musem owocowym, owocami sezonowymi, bitą śmietaną, serkiem homogenizowanym.

Racuchy z dodatkiem drożdży. Babciny przepis nie ma sobie równych

Składniki na 7- 9 racuchów:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka

  • mniejsze jabłko

  • garść suszonej żurawiny

  • jajko

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • opakowanie cukru pudru

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Jak zrobić racuchy z dodatkiem drożdży? Przygotujesz je w bardzo prosty sposób

Do miski wsyp pokruszone, wsyp cukier, wlej ciepłe mleko. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie obierz jabłko i zetrzyj je na tarce, pokrój suszoną żurawinę.

Do ruszonego zaczynu wsyp przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajko, wymieszaj. Do ciasta dodaj starte jabłko, posiekaną żurawinę, ponownie wymieszaj.

Racuchy smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor, po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Racuchy z dodatkiem drożdży podaj z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą, np. truskawkową.

Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki obiad na słodko- tu poznasz przepis na puszyste naleśniki z serem.

Racuchy z dodatkiem drożdży
canva/artlensfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poproszeodokladke.pl