Babcine racuchy z dodatkiem drożdży. Najprostszy i najlepszy patent
Pomysł na pyszny obiad na słodko lub przekąskę, którą pokochają i dzieci i dorośli? Przygotuj babcine racuchy z dodatkiem drożdży, jabłka i suszonej żurawiny. Racuchy mają również wspaniałą, waniliową nutę, koniecznie musisz ich spróbować.
Racuchy z jabłkami są daniem, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Racuchy drożdżowe natomiast są o wiele lżejsze, smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Oprócz drożdży i jabłek dodajmy jeden, niezwykły składnik- suszoną żurawinę.
Racuchy drożdżowe przepisu babci są idealnie puszyste, lekkie i pełne smaku. Do racuchów koniecznie dodaj jabłko, suszoną żurawinę i cukier wanilinowy, a wszyscy będą zachwyceni. Racuchy są idealnym pomysłem na obiad i przekąskę dla całej rodziny.
Racuchy podajmy z cukrem pudrem i domową konfiturą. Racuchy będą smakować równie dobrze, kiedy podamy je z prażonymi jabłkami z cynamonem, musem owocowym, owocami sezonowymi, bitą śmietaną, serkiem homogenizowanym.
Racuchy z dodatkiem drożdży. Babciny przepis nie ma sobie równych
Składniki na 7- 9 racuchów:
1,5 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
mniejsze jabłko
garść suszonej żurawiny
jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru pudru
szczypta soli
olej do smażenia
Jak zrobić racuchy z dodatkiem drożdży? Przygotujesz je w bardzo prosty sposób
Do miski wsyp pokruszone, wsyp cukier, wlej ciepłe mleko. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie obierz jabłko i zetrzyj je na tarce, pokrój suszoną żurawinę.
Do ruszonego zaczynu wsyp przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajko, wymieszaj. Do ciasta dodaj starte jabłko, posiekaną żurawinę, ponownie wymieszaj.
Racuchy smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor, po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Racuchy z dodatkiem drożdży podaj z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą, np. truskawkową.
Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki obiad na słodko- tu poznasz przepis na puszyste naleśniki z serem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu? Odpowiedź zaskakuje. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje szczyptę wyjątkowej przyprawy
Źródło: poproszeodokladke.pl