Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborna kartoflanka cioci Marty. Tania i sycąca zupa dla całej rodziny. Zrobisz ją w kilka chwil
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.11.2022 16:33

Wyborna kartoflanka cioci Marty. Tania i sycąca zupa dla całej rodziny. Zrobisz ją w kilka chwil

kartoflanka
Canva / ivanmateev

Kartoflanka jest prostą i sycącą zupą, w sam raz na jesienne dni. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku niewyszukanych składników i odrobiny czasu. Domownicy z pewnością ją pokochają, a Ty ugotujesz obiad dosłownie za kilka złotych.

Zupę kartoflankę możesz przygotować w wersji z mięsem lub bez. Jeśli zależy Ci na podaniu potrawy w jarskim wydaniu, po prostu zrezygnuj z dodania kiełbasy. Kartoflanka ma tę niezwykłą moc, że smakuje każdemu.

Przepis na prostą i pyszną kartoflankę

Składniki:

  • 9-10 średniej wielkości ziemniaków

  • 2 duże cebule

  • 2 duże marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • ok. 30 dag cienkiej kiełbasy

  • 5 łyżek oleju rzepakowego

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

  • 1 łyżka mąki

  • 2 garści posiekanego koperku

  • 2 liście laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka majeranku

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować pożywną kartoflankę?

Przygotuj duży garnek do ugotowania kartoflanki. Rozgrzej w nim olej rzepakowy, a następnie dodaj posiekaną drobno cebulę. Warzywo podsmażaj, cały czas mieszając, do momentu zeszklenia.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na kartoflankę. Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki.

Do garnka z zeszkloną cebulą dołóż marchew oraz pietruszkę. Zalej składniki 4 szklankami zimnej wody i dorzuć ziemniaki. Na koniec wrzuć do kartoflanki liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.

Kartoflankę gotuj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dołóż do garnka masło, pokrojoną kiełbasę oraz posiekany koperek. Całość trzymaj na ogniu jeszcze 8-10 minut.

Kartoflankę zabiel śmietanką rozmieszaną z mąką. Zupę zagotuj, zestaw z ognia i dopraw do smaku. Aromatyczna zupa serowa cudownie rozgrzeje Cię w jesienne wieczory. Sycąca zupa gruzińska zaspokoi największy nawet apetyt.

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: