Smakosze.pl Przepisy Ta rozgrzewająca zupa do mój hit na jesień. Z takich buraków jej jeszcze nie robiliście
Fot. YouTube/Co na obiad?

Ta rozgrzewająca zupa do mój hit na jesień. Z takich buraków jej jeszcze nie robiliście

31 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Za oknami drastycznie spadły temperatury, więc to dobry powód, aby poznać przepisy na rozgrzewające dania. Jednym z nich jest zupa buraczkowa, która swoim smakiem zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką ją ugotować oraz dowiesz się, czym różni się od tej z tradycyjnego przepisu. Obiecuję, że będzie pozytywnie zaskoczona.

Zupa buraczkowa doskonała na jesień

Jesień jest nie tylko jedną z najpiękniejszych pór roku, ale też tą, w której po raz pierwszy temperatury kierują się ku zeru. Na chłodniejsze dni warto przygotować danie rozgrzewające i sycące. Dlatego proponujemy przepis na zupę buraczkową, która spełnia obie te cechy, a w dodatku jest bardzo smaczna.

Rodzina pokocha jej smak, a ty przygotujesz ją w łatwy i szybki sposób. Czym prędzej poznaj przepis umieszczony w dalszej części artykułu i ugotuj smaczną zupę nawet dzisiaj. Przygotuj się na to, że domownicy poproszą o dokładki.

ziemniaki.jpg
Fot. YouTube/Co na obiad?

Z czego składa się zupa buraczkowa?

Zupa buraczkowa, jak nietrudno się domyślić, składa się przede wszystkim z buraków. W przepisie umieszczonym poniżej jest podobnie, ale są to buraczki zasmażane, a nie, jak w tradycyjnym przepisie, świeże buraki. Dzięki takiej zamianie zupa zyska na smaku, a jej przygotowanie będzie znacznie prostsze i bajecznie szybkie. Zdjęcia użyte w artykule pochodzą z kanału Co na obiad? z serwisu YouTube.

Składniki:

  • 2,5 l bulionu
  • 1 słoik zasmażanych buraczków
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 150 ml śmietanki 30%
  • pieprz
  • sól

Zupa buraczkowa - przepis

Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania marchewki, korzenia pietruszki oraz selera. Następnie dokładnie umyj warzywa i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Ziemniaki również obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Do garnka wlej bulion i zagotuj go.

Kiedy zacznie wrzeć, wsyp do garnka przygotowane warzywa. Gotuj je do miękkości. Dopiero wtedy dodaj buraczki oraz odcedzoną fasolkę z puszki.

Do miski wlej śmietanę i zahartuj ją z odrobiną zupy. Następnie wlej składniki do zupy i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę, a na koniec dopraw pieprzem oraz solą. Gotową zupę podawaj na obiad .

Sprawdź także, w czym moczyć kotlety schabowe oraz dowiedz się, przed czym ostrzega sanepid .

fasola do zupy.jpg
Fot. YouTube/Co na obiad?
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy