Zapomnij o mleku z cebulą. Kotlety schabowe moczone w tym babcinym napoju są bardziej kruche i soczyste
Kotlety schabowe sprawiają, że niejednemu smakoszowi cieknie ślinka. Jednak, co zrobić, żeby były miękkie i rozpływały się w ustach? Jest na to sprawdzony sposób. Ten doskonale wpływa na mięso, z którego robimy schabowe.
Sposób na kruche schabowe
Kotlety schabowe to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych. Danie wyróżnia się miękkością i soczystością. Jednak czasem kotlety wychodzą nam zbyt twarde. Brakuje im tego wyjątkowego smaku, który wszyscy znamy. Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie?
Trzeba mięso zamoczyć nie w mleku, a w maślance. Do tego trochę chrzanu i taka marynata zdziała cuda. Schabowe wyjdą kruche i soczyste, jak nigdy dotąd. Jednak jest jeden warunek. Mięso w takiej marynacie musimy moczyć 48 godzin. Wówczas schabowe wyjdą najlepsze.
W Dino chyba powariowali. Tylko dziś obniżka cen cukru, mięsa i słodyczyJak zrobić schabowe moczone w maślance i chrzanie?
Składniki:
- 4 plastrów schabu
- 1 litr maślanki
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka pszenna
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia lub olej
Przygotowanie kotletów schabowych zaczniemy od pokrojenia mięsa na plastry. Delikatnie je rozbijamy przez folię, by nie uszkodzić mięsa. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy chrzan i mieszamy. Kotlety wkładamy do tak przygotowanej marynaty. Mięso musimy być nią dokładnie przykryte.
Odstawiamy na co najmniej 3 godziny, a najlepiej nawet na 48 godzin. Dzięki marynacie z maślanki i chrzanu kotlety wyjdą kruche i soczyste. Po marynowaniu mięsa, kotlety wyjmujemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Ten zabieg sprawi, że panierka nie będzie odpadać.
Schabowe pyszne jak nigdy
W 3 oddzielnych talerzach przygotowujemy mąkę, rozmącone jajko z solą i pieprzem oraz bułkę tartą. Kotlety panierujemy w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Należy to robić tuż przed samym smażeniem. Gdy mięso będziemy wcześniej panierować, to bułka nasiąknie i nie usmaży się dobrze. Na patelni rozgrzewamy smalec, bo nada on chrupkość i ten wyjątkowy smak schabowym.
Na początku kotlety smażymy na dużym ogniu, potem gdy panierka z dwóch stron się przyrumieni, zmniejszamy ogień. W sumie kotlet powinien się smażyć około 15 minut. Podczas smażenia odwracamy go kilka razy. Potem podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką na obiad. Pisaliśmy o tym, jakich produktów nigdy nie popijać herbatą. Informowaliśmy o hicie od Magdy Gessler w Biedronce za jedyne 10 zł.
Źródło: mojkulinarnypamietnik.pl