Smakosze.pl Przepisy Tajemna receptura siostry Anieli na wyrośnięte, serowe racuchy
canva/YelenaYemchuk

Tajemna receptura siostry Anieli na wyrośnięte, serowe racuchy

10 lutego 2022

Placuszki serowe idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Zwłaszcza jeśli będą delikatne i puszyste. Efekt osiągniemy dzięki protemu trikowi, jakim jest ubicie piany z białek. Zadziała podobnie jak dodatek drożdży. Placki będą dobrze wyrośnięte. Spróbujcie koniecznie.

Zdradzaliśmy wam już przepis na klasyczne racuchy przygotowywane bez drożdży . Podpowiadaliśmy też jak je wykonać z dodatkiem mąki gryczanej . Tym razem przedstawiamy sposób na niezwykle wyrośnięte placuszki z serem, które zachwycą was zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Przepis na delikatne racuchy serowe

Składniki:

  • 2 jaja

  • 300 g białego sera

  • pół szklanki kaszy manny

  • 1,5 łyżki cukru pudru

  • łyżeczka aromatu waniliowego

  • 3 łyżki mąki

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Ser rozdrabniamy w misce, aż powstanie gładka masa. Łączymy go starannie z żółtkami, cukrem pudrem, kaszą manną i aromatem waniliowym.

Białka ubijamy na sztywną pianę, najlepiej przy pomocy miksera. Mieszamy ją z serem. Dokładnie mieszamy, a następnie dłońmi formujemy placuszki. Obtaczamy je w mące.

Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy specjał, aż z obu stron nabierze pięknego złotego koloru. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: placki możemy podać na wiele różnych sposobów. Dobrze smakują np. z dżemem lub słodką śmietanką i świeżymi owocami. Wybierzcie swoje ulubione dodatki.

Racuchy z białym serem będą wyśmienite
Racuchy z białym serem będą wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy