Tak smakuje schabowy po Kuchennych Rewolucjach. 1 rzecz jest niewybaczalna
Internetowy krytyk kulinarny – Książulo – odwiedził restaurację po „Kuchennych Rewolucjach”. Słynna restauratorka przeprowadziła tam zmiany ponad 10 lat temu i przez długi czas lokal funkcjonował bardzo dobrze. Tymczasem okazuje się, że jeden szczegół w kotlecie schabowym zadziwił youtubera. Czy restauracja jest godna polecenia?
Książulo w lokalu po „Kuchennych Rewolucjach”
Książulo, odwiedził restaurację Trattoria Da Tadeusz znajdujące się w Bielsku-Białej, która kilkanaście lat temu wzięła udział w programie „ Kuchenne Rewolucje ”. Co ciekawe, lokal serwuje kuchnię polsko-włoską, więc jest to całkiem egzotyczna mieszanka.
Mimo wszystko zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler okazały się trafne, a lokal cieszył się dużym powodzeniem. Internauci w serwisie Google oceniają lokal bardzo wysoko, a średnia ocen wynosi 4,5 i jest powodem do domu, bo wyliczono ją na podstawie ponad 3,2 tys. opinii.
O tym, czy lokal jest wart uwagi i czy nadal serwuje znakomite dania, postanowił przekonać się internetowy krytyk. Relację ze swojej wizyty przedstawił w postaci filmu na platformie YouTube.

Kotlet schabowy pod lupą krytyka
Z racji tego, że restauracja specjalizuje się zarówno w daniach włoskich, jak i polskich , Książulo przyjrzał się jednym i drugim. Do większości z nich nie miał zastrzeżeń, ale poruszenie wywołał kotlet schabowy. Przysmak podawany jest z tłuczonymi ziemniakami i zestawem trzech surówek. Takie danie kosztuje 42 złote . Jednak to nie cena wywołała wątpliwości krytyka.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Kiedy na stole pojawił się klasyczny przysmak naszej kuchni, Książulo już na początku zauważył niepokojący szczegół. Opinią od razu podzielił się z widzami.
Nie jest jakiś gruby, nie jakimś gigantem. Myślę, że taki klasyczny. No jest taki cieniutki, bardzo cieniutki – stwierdził youtuber.
Po pierwszym kęsie youtuber był w stanie określić, jak kotlet schabowy był przygotowany . Okazało się, że kucharze restauracji do smażenia używają najlepszego możliwego tłuszczu, czyli smalcu. Ten składnik w swoich programach poleca także Magda Gessler.
Od razu czuć, że smalec był tutaj użyty do smażenia. Dosyć mocno się tutaj wybija ten smalec – youtuber.
Pomimo poprawnego przygotowania i dobrego smaku, Ksiażulo nie mógł ocenić tego schabowego wysoko. W jego opinii kotlet jest zbyt cienki, a ten zarzut jest do obronienia.
Jak patrzyłem na niego, to nie wyglądał na aż taką cieniznę, ale jest bardzo, bardzo cienki. […] Mało jest tego mięsa. […] Ponownie jest to dobry obiad, ale idąc do restauracji i płacąc ponad cztery dychy za schabowego, oczekiwałbym trochę grubszego kotleta – podsumował Książulo

Książulo ocenia restaurację
Pomimo wpadki z kotletem schabowy Książulo restaurację Trattoria Da Tadeusz ocenił bardzo wysoko. Na uznanie zasługuje wielkość dań, a przede wszystkim ich smak . O tym kulinarnym doświadczeniu opowiedział w charakterystyczny dla siebie sposób.
Ledwo wytoczyliśmy się z tej knajpy, naprawdę się objedliśmy . Niepozorne miejsce z naprawdę fajnym jedzeniem. Bardzo podoba mi się to, że można tutaj przyjść i zjeść dobrego mielonego, […] a do tego można zjeść naprawdę dobrą pizzę. […] Jeżeli chodzi to kotlety, to moim faworytem jest mielony, bo schabowy był po prostu trochę za cienki – podsumował Książulo.
Youtuber docenił także przemiłą obsługę, dla której priorytetem jest klient i jego zadowolenie . Pomimo małych niedociągnięć miejsce jest godne polecenia. Trzeba pamiętać, że każdy ma swój smak i nie wszystkie zarzuty krytyka muszą być słuszne.
Sprawdź także przepis na nietypowe gołąbki oraz dowiedz się, jaki produkt ma zdrożeć w najbliższym czasie .
