Smakosze.pl Przepisy Tak szybko zrobisz najlepsze ogórki kiszone i małosolne. Genialny trik
Fot. YouTube/Gotujtosam

Tak szybko zrobisz najlepsze ogórki kiszone i małosolne. Genialny trik

17 lipca 2024
Autor tekstu: Paulina Korzec

Czy jest lepszy sposób na świeże ogórki gruntowe niż kruche małosolne lub aromatyczne kiszone? Nic nie przebije tych sposobów przetwarzania, dzięki którym ogórki zyskują nowy wymiar smaku i zachowują swoje wartości odżywcze na dłużej. Prezentujemy świetny sposób na ogórki małosolne i kiszone z małym “twistem”.

Dodaj to do ogórków kiszonych i małosolnych

Chociaż podstawowy przepis na ogórki kiszone i małosolne obejmuje kilka niezastąpionych składników - oprócz ogórków i zalewy są to przyprawy, takie jak koper, chrzan i czosnek - to każdy ma swoją sprawdzoną recepturę.

Poszczególne przepisy różnią się między sobą proporcjami i dodatkami. Jest jeden składnik, który nada naszym ogórkom wyjątkowy smak, podkręci go i doda odrobiny pikanterii. To papryczka chili, która doskonale sprawdza się w przetworach.

Zanim przystąpimy do przygotowywania ogórków małosolnych i kiszonych, trzeba przegotować wodę na zalewę (choć sprawdzi się także mineralna) oraz dokładnie umyć i wyparzyć słoik wraz z nakrętką.

Papryczka
Fot. Canva
Zaczęło się w Lidlu z samego rana. Tylko dziś sklep rozdaje butelki oleju, jest 1 warunek

Co dodać do ogórków małosolnych i kiszonych?

Do przygotowania przetworów potrzebujemy oczywiście ogórków gruntowych, które powinny być świeże i dorodne, bez widocznych skaz czy pęknięć.

Jeśli chodzi o zalewę, to - jak wspominaliśmy wcześniej - najlepiej skorzystać z wody przegotowanej. Może być zarówno zimna, jak i ciepła - wtedy fermentacja przebiegnie nieco szybciej. Potrzebna będzie jeszcze łyżka soli - może to być np. sól morska.

Mamy już ogórki i wodę, potrzeba jeszcze przypraw, które zadecydują o smaku ogórków. Koniecznie zadbajmy o “żelazny” zestaw, czyli koper, czosnek, liście laurowe i chrzan. Na jeden słoik 2-litrowy wystarczy kilka baldachów kopru, 2 liście laurowe, pół główki czosnku oraz niewielki korzeń chrzanu. Do tego dodajmy jedną papryczkę chili dla smaku.

Przepis na ogórki małosolne i kiszone

Wszystkie składniki przygotowane? Pora brać się za przetwory. Na dno słoika wkładamy porcję przypraw - trochę kopru, liść laurowy, połowę porcji czosnku i chrzanu, a także papryczkę chili. Następnie ciasno układamy ogórki i uzupełniamy pozostałymi przyprawami. Całość posypujemy łyżką soli i zalewamy do pełna wodą.

Przed zakręceniem słoika dokładnie wycieramy jego brzegi i nakrętkę - muszą być suche, by zamknięcie było szczelne. Już po 2-3 dniach gotowe będą pyszne ogórki małosolne , ale warzywa można przechowywać także dłużej, by uzyskać ogórki kiszone .

Ogórki
Fot. Canva

Poniższy przepis zainspirował kanał Gotuj to sam !!! w serwisie Youtube, z którego pochodzi zdjęcie wyróżniające.

Zawijam farsz w liść kapusty i kładę na patelni. Zwykłe gołąbki mogą się schować
Tę roladę robię w chwilę z zaledwie kilku składników. To mój ulubiony deser na lato
Obserwuj nas w
autor
Paulina Korzec
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy