Zawijam farsz w liść kapusty i kładę na patelni. Zwykłe gołąbki mogą się schować
Gołąbków w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Apetyczne danie z mięsa i kapusty robię w panierce i smażę. Wychodzą gołąbki, którymi zajada się cała rodzina. Każdemu polecam ten przepis na smaczne danie.
Gołąbki, czyli znane danie w nowej wersji
Gołąbki od lat cieszą się powodzeniem w moim domu. Zwykle gotowałam je w sosie pomidorowym. Natomiast od pewnego czasu przyrządzam je zupełnie inaczej. Farsz zawijam w kapustę, obtaczam w panierce i smażę na patelni.
Gołąbki przypominają kotlety schabowe i są pełne smaku. Soczyste mięso, pyszna kapusta i doskonała panierka sprawiają, że danie szybko znika z talerzy. Rodzina prosi o dokładki, bo danie jest pyszne i pożywne. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Tę roladę robię w chwilę z zaledwie kilku składników. To mój ulubiony deser na latoJak zrobić gołąbki w panierce z patelni?
Składniki na gołąbki:
- 700 g mięsa mielonego
- 1 kapusta
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- oregano
Składniki na panierkę:
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie gołąbków zacznij od zawinięcia główki kapusty w folię spożywczą. Warzywo umieść w mikrofalówce na 7 minut. Po upływie tego czasu kapustę wyjmij i gdy wystygnie, zdejmij z niej folię. Łatwo oddzielisz liście z kapusty, możesz ułożyć je na talerzu. Ten zabieg zastąpi parzenie kapusty.
Teraz posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni. Dodaj sól, pieprz, oregano i wymieszaj. Mięso mielone przełóż do miski i dodaj do niego smażoną cebulę. Składniki wymieszaj i nakładaj na liście kapusty. Rozprowadź i zawijaj kapustę, by przypominała kotlety.
Gołąbki, że palce lizać
Zajmij się przygotowaniem panierki. Do naczynia wbij jajka, dodaj kwaśną śmietanę, słodką paprykę, sól, pieprz i mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj. W masie panieruj gołąbki i smaż na rozgrzanym oleju pod przykryciem na patelni.
Gołąbki smaż z każdej strony 4 minuty. Danie od razu podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Gołąbki wychodzą soczyste, a jednocześnie chrupiące. Panierka dodaje im smaku i sprawi, że na nowo odkryjesz to tradycyjne danie. Pisaliśmy o tym, co Magda Gessler mówi o cenach jagodzianek i pączków ze swojej cukierni. Podawaliśmy przepis na pyszny i błyskawiczny sernik.
Źródło: YouTube/smacznytv
Zdjęcia: screen YouTube/smacznytv