Tak zamrozisz sałatkę jarzynową. Ten warunek jest konieczny, nie wolno go pominąć
Sałatka jarzynowa to przysmak, którego nie mogło zabraknąć na świątecznym stole. Jeżeli przygotowałaś jej za dużo i martwisz się, że się zepsuje, poznaj ten sposób. Przechowywanie sałatki jarzynowej w odpowiedni sposób zagwarantuje jej świeżość na długo. Poznaj go i wypróbuj podczas świąt.
Sałatka jarzynowa, czyli rarytas na każdą okazję
Sałatka jarzynowa jest daniem, które trafiło w gusta wszystkich Polaków. Od lat jest uwielbiana tak bardzo, że przygotowujemy ją na każdą możliwą okazję. Nic więc dziwnego, że w wielu domach pojawia się także na Wigilijnym stole. Niestety, nikt z nas nie ma umiaru i za każdym razem przygotowujemy jej o wiele za dużo.
Brak powściągliwości prowadzi do tego, że cenna jarzynowa może ulec zepsuciu. A na to nie ma zgody ze strony żadnej gospodyni. Dlatego warto poznać sposób, dzięki któremu sałatka wytrzyma zdecydowanie dłużej. Jest nieco zaskakujący, ale przy tym skuteczny i warto wykorzystać go podczas nadchodzących świąt.
Mrożenie sałatki jarzynowej
Nie od dziś wiadomo, że mrożenie jest najlepszą metodą na przechowywanie żywności. Oczywiste jest również to, że nie wszystkie dania można mrozić. Wydawać by się mogło, że sałatka jarzynowa należy do tej grupy, ale jest zupełnie odwrotnie. Sałatkę z gotowanych warzyw można, a nawet trzeba mrozić, aby zachować jej smak na dłużej.
Należy jednak pamiętać, że przed zamrożeniem sałatki trzeba spełnić jeden warunek. Tylko dzięki niemu danie może wytrzymać w zamrażalniku aż dwa tygodnie. O tym, co zrobić i jak mrozić jarzynową, dowiesz się z instrukcji umieszczonej poniżej.
Jak mrozić sałatkę jarzynową?
Przed mrożeniem jarzynowej, należy wiedzieć, że warzywa nie mogą być przechowywane razem z majonezem. Po rozmrożeniu okaże się, że ten dodatek zepsuje smak całości i sprawi, że nie będzie można podać jarzynowej ponownie.
Ważne jest również to, aby warzywa rozdzielić do mniejszych, szczelnie zamykanych torebek z grubej folii. Pamiętaj, żeby nie pakować do nich ugotowanych jajek, które również są składnikiem jarzynowej. Dodaj je wraz z majonezem po rozmrożeniu, ale tuż przed podaniem. Jarzynowa przechowywana w ten sposób wytrzyma zdecydowanie dłużej niż w lodówce.
Dobrym nawykiem jest także opisywanie mrożonych składników i zaznaczeniem dokładnej daty zamrożenia. Uchroni cię to i twoich bliskich przed przykrymi dolegliwościami trawiennymi.