Zetrzyj na tarce skórkę mandarynki i wsyp cukier. Rodzina podziękuje Ci za tę miksturę
Skórka mandarynki jest cenniejsza, niż mogłoby się wydawać. Przygotowany z niej preparat okaże się niezbędny podczas sezonu na przeziębienie, a przy okazji wzmocni twoją odporność. Dowiedz się, co możesz przygotować ze skórki, a już nigdy jej nie wyrzucisz.
Skórka mandarynki nie wyląduje w koszu
Na świątecznym stole oprócz dwunastu tradycyjnych potraw nie może zabraknąć także owoców. Ci, którzy pamiętają czas PRL-u, kiedy brakowało wszystkiego, wiedzą, że muszą to być pomarańcze. Wielu oprócz nich podaje także inne cytrusy, choćby takie jak mandarynki. Wielu docenia ich słodycz, a jeszcze inni zwracają uwagę na wysokie stężenie witaminy C w ich składzie.
Okazuje się, że nie tylko miąższ, ale też skórka mandarynki jest cenna. Przygotowany z niej syrop świetnie sprawdzi się podczas leczenia przeziębienia, dostarczając przy tym sporą dawkę witaminy oraz wartości odżywczych. Z instrukcją znajdującą się w dalszej części przygotujesz go w nieskomplikowany sposób.
Tak uratujesz za kwaśny barszcz czerwony. To patent na wagę złotaWłaściwości skórki mandarynki
Skórka mandarynki podobnie jak sam owoc posiada wiele właściwości. W jej składzie również znajdziemy witaminę C oraz A, która odpowiada za walkę z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia. Istotne jest również to, że skórka zawiera antyoksydanty. Wspierają odporność i przeciwdziałają infekcją, więc sprawdzą się m.in.: podczas przeziębienia i bólu gardła.
Omawiając właściwości skórki, nie sposób pominąć także bogatego składu minerałów. Jest to: wapń, magnez, żelazo i fosfor. Taki skład gwarantuje, że syrop będzie bardzo skuteczny.
Przepis na syrop ze skórki mandarynki
Przygotowanie syropu rozpocznij od dokładnego oczyszczenia i umycia skórek mandarynki. Następnie zetrzyj je na małych oczkach tarki i przełóż do głębokiego. Skórkę owocu zasyp cukrem i pozostaw na kilka godzin.
Gotowy syrop ze skórki mandarynki można pić tylko przy pojawieniu się pierwszych objawów przeziębienia. Spożywany wtedy syrop nie tylko ułatwi usunięcie infekcji z organizmu, ale też wzmocni odporność.