Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Tak uratujesz za kwaśny barszcz czerwony. To patent na wagę złota
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.12.2024 11:19

Tak uratujesz za kwaśny barszcz czerwony. To patent na wagę złota

barszcz
Fot. Canva/wjarek

Barszcz czerwony najlepiej smakuje w Wigilię. Ta zupa wyróżnia się rubinowym kolorem i wybornym smakiem. Jednak jak uratować kwaśny barszcz czerwony? Jest na to sprawdzony sposób. 

Barszcz czerwony wyszedł za kwaśny

Barszcz czerwony jest zupą postną, którą podajemy w Wigilię. Smakuje nie tylko burakami, ale też grzybami i innymi warzywami. Słynie z pięknego koloru, a w towarzystwie uszek nie ma sobie równych. W Wigilię jest daniem obowiązkowym i jak najbardziej tradycyjnym.

Niestety może pojawić się pewien problem. Jak uratować kwaśny barszcz czerwony? Nie ma co załamywać rąk, tylko trzeba działać. Można sięgnąć po odrobinę cukru. Trzeba go dosypywać stopniowo i za każdym razem próbować zupy. Barszcz nie może być zbyt słodki. 

barszcz
Fot. Canva/ arfo
Włóż do garnka i zagotuj. Tak pozbędziesz się zapachu ryby z kuchni

Jak uratować kwaśny barszcz czerwony?

Do zbyt kwaśnego barszczu czerwonego można dodać jabłko i śmietanę. Pod koniec gotowania można też zetrzeć surowego buraka. Smak barszczu wzbogaci też lubczyk. Do zbyt kwaśnego barszczu możemy wlać też więcej wody. Dodanie kombinacji pieczonych i surowych buraków pogłębi smak barszczu i doda pięknego koloru.

Jeśli w wyniku “poprawiania smaku” zupa wyszła nam zbyt słodka, to można wlać nieco soku z ogórków kiszonych. Przyda się też sok z cytryny,  kwasek cytrynowy lub ocet jabłkowy. Warto też zadbać o odpowiedni kolor barszczu czerwonego. Ten powinien być rubinowy. Decyduje o nim moment dodania zakwasu z buraków. 

Rubinowy kolor barszczu czerwonego

Zakwas z buraków wlewamy pod koniec gotowania, a nawet po zdjęciu garnka z palnika. To sprawi, że zupa będzie miała piękny kolor i odpowiednią kwasowość. Również wlania octu jabłkowego i soku z cytryny dobrze wpływa na kolor barszczu czerwonego. Jednak nie należy przesadzać z ilością soku z cytryny, bo barszcz może być zbyt kwaśny.

Zbyt duża ilość grzybów też źle wpływa na kolor tej zupy. Barszcz staje się czarny. Natomiast inne warzywa mogą spowodować, że zupa zyska pomarańczowy kolor. Pamiętajmy, by barszczu zbyt długo nie gotować. Zupa straci i smak i kolor, a tego przecież nie chcemy. Pisaliśmy o tym, jak upiec znakomite ciasto z makiem. Radziliśmy, jakiego chleba nie należy kupować. 

barszcz
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, kuchnia.wpl.pl