Włóż do garnka i zagotuj. Tak pozbędziesz się zapachu ryby z kuchni
Wigilia nie obejdzie się bez ryby. Zazwyczaj smażymy ją lub pieczemy. Smak dań jest obłędny, ale w naszej kuchni pojawia się problem. Jak usunąć zapach ryb? Śpieszymy z szybkim i skutecznym patentem.
Jak usunąć zapach ryb z kuchni?
Zapach ryby usuniesz raz dwa. Po pierwsze zadbaj o dobrą wentylację, a po drugie przygotuj ekspresową miksturę, która w mig usunie niezbyt przyjemny zapach. To nie koniec dobrych wiadomości. Dzięki mieszance - w domu uniesie się przyjemny korzenno- cytrusowy zapach świąt!
Do jej wykonania niezbędny będzie: garnek z wodą, korzenne przyprawy oraz cytrusy np. mandarynki lub pomarańcze. Większość z nas ma je pod ręką.
Przy nim makowiec i sernik uciekają w podskokakch. To ciasto zrobi furorę, każdy będzie chciał kawałekTak usuniesz zapach ryby
Ryby to dla wielu największy wigilijny przysmak. Niestety ich obróbka termiczna wiąże się z uciążliwym zapachem. Ciężko się go pozbyć, co spędza sen z powiek wielu osób. Aby szybko i skutecznie zniwelować ten zapach polecamy pamiętać o dwóch krokach.
Pierwszy z nich to otworzenie okna jeszcze przed przyrządzaniem ryby i włączenie okapu na najwyższą moc. Warto również zamknąć drzwi do kuchni (jeśli jest taka możliwość). Drugi krok to mikstura, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Włóż do garnka i zagotuj. Zapomnisz o zapachu ryby
Wlej do garnka dwie szklanki wody, dodaj pokrojonego w plastry cytrusa (mandarynkę, pomarańczę lub cytrynę). Pamiętaj, żeby nie obierać ich ze skórek. Dorzuć kilka korzennych przypraw np. goździków, gwiazdkę anyżu lub laskę cynamonu (może być też w formie proszku). Gotuj miksturę na większym ogniu. Korzenno - cytrusowa para będzie unosić się w kuchni i zniweluje zapach ryby. Za to dostaniemy cudowny świąteczny aromat.
Na naszej stronie znajdziemy więcej świątecznych tricków np. jak wykorzystać owoce z kompotu z suszu oraz jak gotować mrożone pierogi.