Smakosze.pl Przepisy Taką karkówkę podam na Wielkanoc. Farsz to mistrzostwo świata
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Taką karkówkę podam na Wielkanoc. Farsz to mistrzostwo świata

16 marca 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Karkówka pieczona zawsze pojawia się na moim stole w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Przyrządzam ją na różne sposoby. Na obiad w Wielką Niedzielę podam mięso, które będę wcześniej faszerować i marynować w aromatycznych przyprawach. Rodzina będzie zachwycona.

Ta karkówka będzie hitem Wielkanocy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Powoli każdy z nas zastanawia się, co dobrego można przygotować na uroczysty, świąteczny obiad dla najbliższych. W moim domu w Wielką Sobotę zwykle królowała karkówka pieczona lub schab podany z kluskami śląskimi i surówką.

W tym roku jednak karkówkę na obiad przyrządzę nieco inaczej. Będę ją faszerować boczkiem, jajkami, ogórkami i papryką. Sekretem smaku są także przyprawy, które zetrę w moździerzu, a następnie przesmażę na patelni. Ten obiad na Wielkanoc będzie totalnym hitem.

nakrycie stołu na Wielkanoc.jpg
Fot. Canva
Wlej do kawy zamiast mleka. Lista korzyści nie ma końca

Przepis na nadziewaną karkówkę

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 200 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 2-3 paski czerwonej papryki
  • olej
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina

Dalsza część tekstu pod filmem

Przyprawy:

  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka suszonej kolendry
karkówka.jpg
Fot. Canva

Jak zrobić karkówkę na wielkanocny obiad?

Jajka ugotuj na twardo, pokrój drobno pieczarki. Ogórki pokrój w cienkie słupki. Pieczarki przesmaż na oleju lub maśle z odrobiną soli i pieprzu. Plastry boczku rozłóż w taki sposób, by na siebie nachodziły.

Na boczek wyłóż podsmażone pieczarki, ogórki, paprykę i całe jajka. Całość zawiń w rulon. Karkówkę umyj, osusz i natnij z boku, ale nie na całą długość. Zrób kieszonkę, do której przełóż przygotowane wcześniej składniki.

boczek.jpg
Fot. Canva

Rozcięte mięso zaszyj nitką lub wbij małe wykałaczki, a całą karkówkę dodatkowo obwiąż sznurkiem. W moździerzu rozetrzyj ziarna jałowca, pieprzu i kolendry. Przyprawy wymieszaj z solą, a następnie wsyp na suchą patelnię. Smaż chwilę, wlej 3 łyżki oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 2-3 minuty. Wymieszaj i odstaw.

Tak przygotowaną marynatą natrzyj całą karkówkę. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia obsmaż mięso z każdej strony i ponownie włóż do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlej pół szklanki wody, wymieszaj i wlej do naczynia. Dodaj wino.

Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz przez 1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzaj mięso i w razie potrzeby dolej odrobinę wody, by się nie przypaliło. Zdejmij sznurek i usuń nitkę. Podaj z ulubionymi dodatkami.

Na Wielkanoc polecamy również marmukowe jajka oraz wyśmienite ciasto z galaretką .

karkówka.jpg
Fot. Shutterstock

Kluski śląskie robię zgodnie z metodą czwórek. Nie ma opcji, że coś się nie uda
Polacy wciąż kupują na potęgę, a to najgorsza przyprawa do rosołu. Sama chemia i zero wartości
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy