Taką karkówkę podam na Wielkanoc. Farsz to mistrzostwo świata
Karkówka pieczona zawsze pojawia się na moim stole w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Przyrządzam ją na różne sposoby. Na obiad w Wielką Niedzielę podam mięso, które będę wcześniej faszerować i marynować w aromatycznych przyprawach. Rodzina będzie zachwycona.
Ta karkówka będzie hitem Wielkanocy
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Powoli każdy z nas zastanawia się, co dobrego można przygotować na uroczysty, świąteczny obiad dla najbliższych. W moim domu w Wielką Sobotę zwykle królowała karkówka pieczona lub schab podany z kluskami śląskimi i surówką.
W tym roku jednak karkówkę na obiad przyrządzę nieco inaczej. Będę ją faszerować boczkiem, jajkami, ogórkami i papryką. Sekretem smaku są także przyprawy, które zetrę w moździerzu, a następnie przesmażę na patelni. Ten obiad na Wielkanoc będzie totalnym hitem.

Przepis na nadziewaną karkówkę
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 8 plastrów boczku wędzonego
- 2 jajka
- 200 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 ogórki konserwowe
- 2-3 paski czerwonej papryki
- olej
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
Dalsza część tekstu pod filmem
Przyprawy:
- 1 łyżka ziaren jałowca
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 łyżka suszonej kolendry

Jak zrobić karkówkę na wielkanocny obiad?
Jajka ugotuj na twardo, pokrój drobno pieczarki. Ogórki pokrój w cienkie słupki. Pieczarki przesmaż na oleju lub maśle z odrobiną soli i pieprzu. Plastry boczku rozłóż w taki sposób, by na siebie nachodziły.
Na boczek wyłóż podsmażone pieczarki, ogórki, paprykę i całe jajka. Całość zawiń w rulon. Karkówkę umyj, osusz i natnij z boku, ale nie na całą długość. Zrób kieszonkę, do której przełóż przygotowane wcześniej składniki.

Rozcięte mięso zaszyj nitką lub wbij małe wykałaczki, a całą karkówkę dodatkowo obwiąż sznurkiem. W moździerzu rozetrzyj ziarna jałowca, pieprzu i kolendry. Przyprawy wymieszaj z solą, a następnie wsyp na suchą patelnię. Smaż chwilę, wlej 3 łyżki oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 2-3 minuty. Wymieszaj i odstaw.
Tak przygotowaną marynatą natrzyj całą karkówkę. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia obsmaż mięso z każdej strony i ponownie włóż do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlej pół szklanki wody, wymieszaj i wlej do naczynia. Dodaj wino.
Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz przez 1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzaj mięso i w razie potrzeby dolej odrobinę wody, by się nie przypaliło. Zdejmij sznurek i usuń nitkę. Podaj z ulubionymi dodatkami.
Na Wielkanoc polecamy również marmukowe jajka oraz wyśmienite ciasto z galaretką .
