Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką pastę jajeczną robię na Wielkanoc. Sekretem jej smaku jest ten składnik
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.03.2025 19:22

Taką pastę jajeczną robię na Wielkanoc. Sekretem jej smaku jest ten składnik

pasta jajeczna
Fot. Canva

Ten przepis to – nomen omen – jajko Kolumba. Kiedy przyjrzymy się składnikom tej pasty, pomyślimy, że to najbardziej oczywiste zestawienie na świecie. Tymczasem w naszych książkach kucharskich nie zajmuje ono poczesnego miejsca.

Niezwykła pasta jajeczna

Pasta jajeczna jest genialnym pomysłem na zwykłe weekendowe śniadanie. Są także domy, w których nie ma bez niej wielkanocnego posiłku. Pasta jest wygodna i łatwa do przygotowania, zwłaszcza przy dużej liczbie osób do ugoszczenia.

Jednak pasta paście nierówna, a niektóre przepisy potrafią doskonale podkręcić to dobrze nam znane danie. W tym wypadku za doskonały efekt odpowiada codzienny produkt: ogórki kiszone. Ich kwasowość przełamuje delikatność pasty. A z majonezem komponują się idealnie – to w końcu podstawa sosu tatarskiego.

kanapki z pastą jajeczną

W tych sklepach zrobisz zakupy w niedzielę 16 marca. Lista nie jest krótka

Pasta jajeczna z ogórkami

Osoby zwracające uwagę na ilość tłuszczu w diecie mogą chcieć zastąpić majonez jogurtem. To radykalnie ogranicza ilość tego niepożądanego składnika. Pasta będzie wtedy nieco inna, bardziej świeża w smaku, ale równie pyszna.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 80 g żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz

miseczka pasty jajecznej

Pasta z jajek na Wielkanoc

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do przestudzenia. Obieramy je ze skorupki i rozgniatamy widelcem. Można też zetrzeć je na tarce.

Ogórki kiszone obieramy, zwłaszcza jeśli skóra jest gruba i twarda. Przecinamy wzdłuż na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Resztę kroimy w drobniutką kostkę.

Ser ścieramy na tarce o drobnych okach. Mieszamy go w misce z jakami i ogórkami.

rozdrabnianie jajek

W osobnej miseczce łączymy majonez lub jogurt ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do smaku odrobinę soku spod ogórków kiszonych. Dobrze wymieszany sos dodajemy do miski i wszystko łączymy.

Szczypiorek siekamy drobno. Połowę dodajemy do pasty jajecznej, przyprawiamy do smaku i jeszcze raz mieszamy. Drugą połową szczypiorku posypujemy pastę przed podaniem na wielkanocny stół.

Wypróbuj też przepisy na prostą babkę wielkanocną i mazurka z 1908 roku.

pasta z jajkiem i ogórkiem