Marmurkowe jajka będą hitem Wielkanocy. Zrobisz je bez sztucznych barwników

Barwienie jajek łupinami z cebuli może przynieść jeszcze lepsze rezultaty. Poznaj nietypowy sposób na barwienie jajek, a już nigdy nie wybierzesz innej metody. Marmurkowych jajek pozazdrości ci cała rodzina.
Jajka na Wielkanoc, czyli coroczna tradycja
Pojawienie się jajek na wielkanocnym stole to już zwyczaj, który w Polsce trwa od X wieku. Z czasem pojawiła się także tradycja, dzięki której jajka zyskały zdobienia, kolory i powstały tak zwane pisanki. W przeszłości czynność barwienia jajek był zarezerwowany tylko dla młodych dziewczyn, które zdobiły je metodą drapanki. Polegała na barwieniu skorupek, a następnie wydrapywało się w nich ozdobne wzory.
Z biegiem lat techniki i wzory zmieniały się, a dzisiaj każdy zdobi pisanki według własnego uznania i gustu. Metod jest cała masa i dzięki każdej jajka wyglądają przepięknie. Naszej redakcji najbardziej spodobała się ta, dzięki której możną przygotować marmurkowe jajka. Takie pisanki są rzadko spotykane, a efekt wizualny przyciąga uwagę z daleka. Trik na marmurkowe jajka pochodzi z kanału Moja Kuchnia Tanja na YouTube.

Barwienie jajek
Do przygotowania jajek marmurkowych potrzebne będą dwa składniki. Są to łupiny z żółtej cebuli oraz suszone kwiaty hibiskusa. Dzięki tym produkty zyskają piękną barwę, ale niezbędne będą także inne produkty, które ułatwią osiągnięcie zamierzonego efektu. Niezbędny będą także ocet, sól oraz pocięta na pojedyncze arkusze gaza. Dokładną rozpiskę z produktami umieściliśmy poniżej. Przy wielu z nich znajdują się także proporcje, dlatego trzymaj się ich, a efekt będzie udany.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki do barwienia jajek:
- spora ilość łupin z cebuli
- 200 ml + 50 ml octu
- 1 karta papieru
- 1 łyżka soli
- gaza pocięta na arkusze
- nitka
- 80 g suszonych kwiatów z hibiskusa
- 10 jajek
- woda

Jak zrobić marmurkowe jajka?
Do miski wsyp część łupin z cebuli. Kartkę papieru potnij na małe kawałki o nieregularnych kształtach i dodaj je do łupin. Wymieszaj składniki w misce. Do drugiej miski wlej 200 ml octu. Zamocz w nim jajka, a następnie każde z nich obtocz w łupinach w taki sposób, aby przykleiły się one do skorupek. Jajka z łupinami zawiń w gazę, a następnie zwiąż ją nitką.
Na dnie garnka rozsyp łupiny z cebuli. Włóż zawinięte w gazę jajka. Wsyp suszone kwiaty hibiskusa oraz sól. Całość zalej wodą i wlej 50 mililitrów octu.
Garnek ustaw na kuchence i na średniej mocy palnika doprowadź jego zawartość do zagotowania. Gotuj przez 10 minut. Po tym czasie ściągnij garnek z palnika, ale ugotowane jajka pozostaw w garnku przez 40 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu do miski wlej zimną wodę i włóż do niego jajka. Po dwóch minutach wyciągnij pisanki i rozbierz je z gazy oraz oczyść z łupin. Wytrzyj do sucha i gotowe.
Usmaż kotlety i wsadź do słoika. Ten patent ma ponad 100 lat! Sprawdź również, czy można jeść jelito z białej kiełbasy.






































