Takich kulek nie kupisz w żadnej cukierni. Robię je z kilku prostych składników
Nie przepłacaj za słodycze z cukierni. Poznaj łatwy przepis i przygotuj z niego szybki deser do kawy. Jego smak nie ma sobie równych. A niecodzienna forma przekąski zachęci do spróbowania nawet tych, którzy miłośnikami słodyczy nie są.
Znakomity deser do kawy
Dobry deser ma zachwycać nie tylko smakiem i słodyczą, ale też wyglądem. To właściwie ten ostatni czynnik decyduje o tym, czy skusimy się na dany przysmak, czy też nie. Warto pamiętać, że większość osób w populacji jest wzrokowcami, dlatego wygląd ma tak ogromne znacznie. Nie bez powodów utarło się powiedzenie – jeść coś oczami.
Deser, który można zjadać oczami, a po faktycznym spróbowaniu zachwycić się jego smakiem, możesz przygotować we własnym domu. Jak to możliwe? Sprawa wygląda bardzo prosto, bo wystarczy, że poznasz przepis na kuleczki tiramisu i przygotujesz je własnoręcznie. A to wcale nie jest takie trudne, jak może się wydawać. Pamiętaj, że smak deseru uzależnia, więc lepiej od razu przygotować dwie porcje.

Z czego zrobić kuleczki tiramisu?
Kuleczki tiramisu to właściwe praliny, które przygotowuje się z podobnych składników, jak ciasto tiramisu. Pewne różnice jednak są. W wypadku tego deseru niepotrzebne są jajka. Jednak tak jak w oryginale niezbędne będą biszkopty, serek mascarpone, kawa oraz amaretto. Wszystkie niezbędne produkty wraz z ich proporcjami umieściliśmy na poniższej liście.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 180 g biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki likieru amaretto

Przepis na kuleczki tiramisu
Do szklanki wsyp kawę, a następnie zalej ją trzema łyżkami wrzątku. Wsyp cukier i wymieszaj ze sobą składniki. Mieszaninę pozostaw do wystygnięcia. Kiedy temperatura spadnie, wlej amaretto i ponownie wymieszaj.
Biszkopty pokrusz i przełóż do miski. Za pomocą blendera zmiel je na drobny pył. Odrobinę biszkoptów odsyp do małej miski. Wlej mieszankę z kawy, cukru i alkoholu. Dodaj także serek mascarpone, a wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera. Powstała masa powinna być jednolita i bardzo gęsta. Schowaj ją do lodówki na około 15-20 minut.
Po upłynięciu wskazanego czasu wyciągnij masę i uformuj z niej kulki o średnicy około 2 centymetrów. Każdą z nich obtocz w odsypanych na początki biszkoptach. Kulki tiramisu są gotowe i możesz podawać je na deser do kawy.
