Smakosze.pl Przepisy Takich kulek nie kupisz w żadnej cukierni. Robię je z kilku prostych składników
Fot. YouTube/Annie Ka

Takich kulek nie kupisz w żadnej cukierni. Robię je z kilku prostych składników

2 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie przepłacaj za słodycze z cukierni. Poznaj łatwy przepis i przygotuj z niego szybki deser do kawy. Jego smak nie ma sobie równych. A niecodzienna forma przekąski zachęci do spróbowania nawet tych, którzy miłośnikami słodyczy nie są.

Znakomity deser do kawy

Dobry deser ma zachwycać nie tylko smakiem i słodyczą, ale też wyglądem. To właściwie ten ostatni czynnik decyduje o tym, czy skusimy się na dany  przysmak, czy też nie. Warto pamiętać, że większość osób w populacji jest wzrokowcami, dlatego wygląd ma tak ogromne znacznie. Nie bez powodów utarło się powiedzenie – jeść coś oczami.

Deser, który można zjadać oczami, a po faktycznym spróbowaniu zachwycić się jego smakiem, możesz przygotować we własnym domu. Jak to możliwe? Sprawa wygląda bardzo prosto, bo wystarczy, że poznasz przepis na kuleczki tiramisu i przygotujesz je własnoręcznie. A to wcale nie jest takie trudne, jak może się wydawać. Pamiętaj, że smak deseru uzależnia, więc lepiej od razu przygotować dwie porcje.

biszkopty.jpg
Fot. YouTube/Annie Ka
Zwiększa ryzyko miażdżycy, a Polacy jedzą to bez umiaru. Natychmiast przestań

Z czego zrobić kuleczki tiramisu?

Kuleczki tiramisu to właściwe praliny, które przygotowuje się z podobnych składników, jak ciasto tiramisu. Pewne różnice jednak są. W wypadku tego deseru niepotrzebne są jajka. Jednak tak jak w oryginale niezbędne będą biszkopty, serek mascarpone, kawa oraz amaretto. Wszystkie niezbędne produkty wraz z ich proporcjami umieściliśmy na poniższej liście.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 180 g biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki likieru amaretto
obtaczanie.jpg
Fot. YouTube/Annie Ka

Przepis na kuleczki tiramisu

Do szklanki wsyp kawę, a następnie zalej ją trzema łyżkami wrzątku. Wsyp cukier i wymieszaj ze sobą składniki. Mieszaninę pozostaw do wystygnięcia. Kiedy temperatura spadnie, wlej amaretto i ponownie wymieszaj.

Biszkopty pokrusz i przełóż do miski. Za pomocą blendera zmiel je na drobny pył. Odrobinę biszkoptów odsyp do małej miski. Wlej mieszankę z kawy, cukru i alkoholu. Dodaj także serek mascarpone, a wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera. Powstała masa powinna być jednolita i bardzo gęsta. Schowaj ją do lodówki na około 15-20 minut.

Po upłynięciu wskazanego czasu wyciągnij masę i uformuj z niej kulki o średnicy około 2 centymetrów. Każdą z nich obtocz w odsypanych na początki biszkoptach. Kulki tiramisu są gotowe i możesz podawać je na deser do kawy.

kulki.jpg
Fot. YouTube/Annie Ka
Dzieci non stop błagają mnie o to ciasto bez pieczenia. Gotowe w 15 minut i zawsze się udaje
Wlej ocet do rosołu, przeniesiesz jego smak na wyższy poziom
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy