Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam z kapustą pekińską i podaję do obiadu. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.03.2025 18:35

Mieszam z kapustą pekińską i podaję do obiadu. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji

surówka
Fot. YouTube/Przydatne menu

Nie wiesz, z czym podać dzisiejszy obiad? Poznaj przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i zrób ją do dania głównego. Nietypowy smak zachwyci całą rodzinę.

Nietypowa surówka z kapusty pekińskiej na obiad

Nieodłącznym składnikiem każdego obiadu powinna być surówka. Ten dodatek zapewnia, że danie jest pełnowartościowe, sycące, a dieta wzbogacona będzie o witaminy i inne cenne wartości odżywcze. To wszystko zapewni również surówka z poniższego przepisu. 

Surówka łączy kapustę i jeden nietypowy składnik. O wszystkich produktach dowiesz się więcej w dalszej części, ale  teraz musisz poznać jej inne zalety. Ma doskonały smak, który pasuje do różnych dań, a przede wszystkim jest łatwa w przygotowaniu. Dlatego nie zastanawiaj się ani chwili i zrób ją na obiad nawet dzisiaj.

Projekt bez nazwy-2.jpg
Fot. YouTube/Przydatne menu
Nie żyje nastoletnia uczestniczka Masterchef. Policja przekazała tragiczne wieści

Surówka z kapusty pekińskiej i kilku składników

Jak już wiesz, głównym składnikiem jest kapusta pekińska. Wśród składników znalazły się także inne produkty. Jeden z nich może dziwić, bo jest to ananas, ale bez tego owocu ten obiadowy dodatek nie będzie smakował aż tak dobrze. Potrzebnych składników nie ma wiele, o czym przekonasz się, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się podanych tam proporcji, a surówka będzie miała idealny smak.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 500 g kapusty pekińskiej
  • 1 puszka z ananasem
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 150 g majonezu
Projekt bez nazwy-3.jpg
Fot. YouTube/Przydatne menu

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Przygotowanie surówki rozpocznij od dokładnego umycia kapusty. Następnie przekrój ją na pół i drobno posiekaj. Warzywo przełóż do miski. Odcedź plastry ananasa i pokrój je w kostkę. Przełóż go do miski. 

Ser zetrzyj na małych oczkach tarki. Dodaj go wraz z majonezem do składników w misce. Całość dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki połączą się ze sobą, surówka jest gotowa do podania.

Sprawdź także sposób Strzelczyka na sałatkę na ostatki oraz wypróbuj przepis na domową chałwę.

Projekt bez nazwy.jpg
Fot. YouTube/Przydatne menu