Takie drożdżówki z budyniem zrobię na majówkę. Nikt się im nie oprze na deser po grillu
Drożdżówki smakują zawsze, ale na majówkę sprawdzą się po prostu znakomicie. Mięciutkie, delikatne i pełne budyniu będą słodkim urozmaiceniem majowego wypoczynku. Po grillu sięgnij po drożdżówki, które rozpływają się w ustach.
Drożdżówki najlepsze na majówkę
Podczas majówki będziemy grillować na potęgę, ale po sycącym posiłku przyda się coś jeszcze na deser . Co warto podać? Ja zrobię drożdżówki z budyniem i kokosem . Będą w sam raz na deser , a do tego łatwo je zabrać w plener.
Dzięki temu przepisowi upieczesz je w prosty sposób. Kilka składników, trochę pracy w kuchni i znakomity deser na majówkę wkrótce będzie gotowy . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Swojskie jedzonko. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić drożdżówki z budyniem i kokosem?
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- opakowanie drożdży suszonych
- 5 łyżek cukru
- 1 ½ szklanki mleka
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- wiórki kokosowe
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- jajko do posmarowania drożdżówek
Przygotowanie drożdżówek zacznij od wsypania mąki do misy. Wbij do niej jajko, wsyp cukier, wlej mleko, dołóż opakowanie drożdży suszonych i wlej rozpuszczone masło . Wsyp jeszcze szczyptę soli i wszystkie składniki zmiksuj. Ciasto powinno wyjść dość luźne. Nakryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie rozrób budyń w mleku i zagotuj. W misce utrzyj 4 żółtka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Po utarciu wsyp mąkę ziemniaczaną i zmiksuj składniki. Utarte żółtka wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj. Powinien powstać gęsty budyń.
Drożdżówki pełne smaku na majówkę
Gotowy budyń nakryj folią spożywczą tak, by dotykała jego powierzchni. To sprawi, że budyń wystygnie, ale nie zrobi się skorupa.
Teraz wracamy do ciasta , które zdążyło wyrosnąć. Przełóż je na stolnicę obsypaną mąką. Ciasto wyrabiaj, podziel na małe bułeczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Drożdżówki przykryj i odstaw na około 15 minut. Po upływie tego czasu zrób miejsce na budyń dnem szklanki.
Nałóż przestudzony budyń, posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Zrób lukier z cytryny i cukru pudru . Posmaruj nim drożdżówki i oprósz wiórkami kokosa.
Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekane pomidory. Zdradzaliśmy sekret Roberta Makłowicza na udanego grilla.
Źródło: YouTube/swojskiejedzonko
Zdjęcia: screen YouTube/swojskiejedzonko