Tani i szybki przepis na potrawkę z indyka. Kluczem do sukcesu są dodatki
Potrawka z indyka jest tanim, szybkim i zbilansowanym posiłkiem, idealnym na obiad lub kolację na ciepło. Delikatne, soczyste mięso, bukiet warzyw i śmietana to danie, które pokocha każdy smakosz. Poznaj tani i szybki przepis na potrawkę z indyka z warzywami.
Indyk jest bardzo delikatnym, chudym i zdrowym mięsem. Przygotujesz z niego wiele wyśmienitych dań, ale jedno z nich z pewnością zagości na Twoim stole wiele razy. Potrawka z indyka to danie szybkie, lekkie i pyszne, posmakuje więc nawet największemu niejadkowi.
Potrawka z indyka to nie tylko mięso, to przede wszystkim warzywa- marchewka, groszek, papryka czerwona, ziemniaki, cebula i czosnek. To właśnie dzięki nim danie ma fenomenalny smak i wygląda rewelacyjnie na talerzu.
Danie jest idealne na obiad w upalne dni lub kolację, kiedy nie mamy raczej ochoty na ciężkie dania z czerwonego mięsa. Potrawka jest idealnie zbilansowanym posiłkiem, jest lekkostrawna, mało kaloryczna i posmakuje każdemu.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na potrawkę z indyka z jabłkami i rozmarynem , jest doskonała.
Potrawka z indyka
Składniki:
-
pierś z indyka
-
marchewka
-
szklanka groszku zielonego
-
cebula
-
ząbek czosnku
-
kilka małych, młodych ziemniaków
-
papryka czerwona
-
pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
-
natka pietruszki
-
100 ml śmietany 18%
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Jak zrobić potrawkę z indyka?
Przygotuj warzywa: pokrój w kostkę marchewkę, posiekaj cebulę, pokrój paprykę w słupki. Ziemniaki obierz, przekrój na pół i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw.
Mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, następnie oprósz solą, pieprzem i podsmaż chwilę na oliwie, aż się przyrumieni.
Do indyka dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj paprykę, marchewkę i smaż do miękkości. Do potrawki dodaj posiekany czosnek, groszek zielony, wymieszaj, oprósz papryką mieloną.
Całość smaż jeszcze przez kilka minut, następnie wlej zahartowaną z wodą śmietanę i gotuj, aż zgęstnieje, danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj ziemniaki, oprósz natką pietruszki i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ firatgocmen Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzygodygatity.pl