Smakosze.pl Przepisy Tani makaron na obiad dla zabieganych. Zrobisz go z 4 składników, prościej się nie da
canva/vkuslandia

Tani makaron na obiad dla zabieganych. Zrobisz go z 4 składników, prościej się nie da

6 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zobacz, jak przygotować tani makaron na obiad dla zabieganych. Zrobisz go z zaledwie czterech składników i w kilkanaście minut — prościej i szybciej się nie da. Najbliżsi najedzą się do syta i zrobią to ze smakiem. Sprawdź tylko, czy masz potrzebne składniki w lodówce i do dzieła.

Osobom zapracowanym często brakuje czasu nie tylko na odpoczynek, ale też na sprzątanie i gotowanie. Z tym ostatnim problemem można sobie poradzić, sięgając po proste przepisy na szybkie dania. Jeden z nich prezentujemy dzisiaj. Wykorzystaj go w najbliższym czasie, gdy na zrobienie obiadu będziesz mieć kwadrans. Dosłownie tyle czasu wystarczy, by przygotować na obiad tani makaron.

Przepis na tani makaron na obiad

Składniki:

  • 40 dag makaronu

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 20 dag pieczarek

  • 200-250 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Przygotowanie taniego dania z makaronu

Boczek pokrój w słupki lub wąskie paski. Połóż go na średnio rozgrzaną patelnię i podgrzewaj, aż się zrumieni i wytopi się z niego tłuszcz.

W tym czasie nastaw makaron, wsypując go do osolonego wrzątku. Ugotuj go al dente, sugerując się czasem gotowania podanym na opakowaniu.

Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Dodaj do boczku, podsmaż, co jakiś czas mieszając. Smaż, aż pieczarki zrobią się szaro-brązowe.

Do składników na patelni wlej śmietankę, wymieszaj. Gotuj całość na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Podawaj do makaronu.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na makaron z pesto z awokado , a także na makaron z owocami .

smażenie boczku
canva/GaryTalton

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniaiczary.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy