Smakosze.pl
Makaron z pesto z awokado. Proste danie idealne na upalne dni

canva/arinahabich

Makaron z pesto z awokado. Proste danie idealne na upalne dni

1 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Pomysł na lekki, pożywny obiad? Przygotuj pyszne pesto z awokado z dodatkiem szpinaku, orzechów i parmezanu i podaj go z ulubionym makaronem i pomidorkami koktajlowymi. Danie jest idealne na upalne dni, koniecznie musisz spróbować.

Makaron z pesto jest pysznym pomysłem na rodzinny obiad, kiedy żar leje się z nieba. Danie jest lekkie, bardzo aromatyczne, pożywne i smakuje i wygląda jak z najlepszej, włoskiej restauracji, a przygotujemy je w zaledwie kilka minut.

Kotlety schabowe po staropolsku. Po prostu rozpływają się w ustach

Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach

CZYTAJ DALEJ

Do przygotowania dania wykorzystajmy ulubiony makaron. Może to być spaghetti, penne, kokardki i wiele innych. Każdy rodzaj makaronu będzie smakował wyśmienicie, kiedy podsmażymy go razem z pesto i pomidorkami na patelni.

Pesto do makaronu z awokado, szpinaku i orzechów to nie tylko solidna dawka energii, to również bomba witaminowa. To proste danie to bogate źródło białka roślinnego, magnezu, potasu i wielu cennych witamin.

Przepis na makaron z pesto z awokado

Składniki na 2 porcje:

  • awokado

  • ząbek czosnku

  • garść liści szpinaku

  • sok z cytryny

  • 15 g orzechów piniowych lub nerkowca

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • ulubiony makaron

  • pomidorki koktajlowe

  • sól, pieprz

Jak zrobić makaron z pesto z awokado?

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Awokado obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie zblenduj go na gładką masę z oliwą z oliwek, czosnkiem, sokiem z cytryny, orzechami, szpinakiem, dopraw solą i pieprzem.

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, podsmaż chwilę na patelni. Dodaj makaron razem z pesto i smaż chwilę na mocnym ogniu, stale mieszając i podaj, smacznego.

Czy wiesz, że pesto możesz zrobić również z liści rzodkiewki? Smakuje obłędnie, a nic się nie zmarnuje. Przygotuj również pesto z czosnku niedźwiedziego, jest zdrowe i bardzo aromatyczne.

Makaron z pesto z awokado

canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >