Smakosze.pl
makaron z owocami

canva/Piotr Krzeslak

Pyszna klasyka, czyli makaron z owocami. Prosty i smaczny obiad

7 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Na dzisiejszy obiad proponujemy pyszną klasykę, czyli makaron z owocami. A wiecie, czego brakuje potrawie ze zdjęcia? Oczywiście śmietany — bez niej to danie nie może się udać. Połączcie więc makaron, owoce i śmietanę, a prosty i smaczny obiad szybko zniknie z talerzy.

W upalne dni wcale nie mamy ochoty na sycące potrawy. Wystarczy coś lekkiego, nieobciążającego żołądka. W tej roli doskonale spisują się dania bazujące na warzywach i owocach. Dziś zachęcamy do przygotowania makaronu z owocami. Robi się go szybko, jest niebywale smaczny i dostarcza niezbędnej energii.

Jak przygotować kiszone szparagi?

Jak przygotować kiszone szparagi? Lepsze nawet od ogórków

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić makaron z owocami?

Składniki:

  • ok. 50 dag owoców jagodowych, np. truskawek, borówek, jagód lub mieszanki tych owoców

  • cukier do smaku

  • 40 dag grubszego makaronu np. świderki, kolanka

  • 1 łyżka masła

  • 1 szklanka śmietany

Przygotowanie makaronu z owocami

Owoce przebierz, opłucz, osusz. Większe, jak np. truskawki pokrój na kawałki (możesz je też zblendować na owocowy sos). Owoce wymieszaj z cukrem.

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, dodaj masło, dokładnie wymieszaj.

Makaron rozłóż na talerze, wyłóż na niego owoce z cukrem. Całość polej śmietaną, podawaj najlepiej, póki makaron jest ciepły.

Wskazówka:

Do polania makaronu można użyć gęstej, kwaskowej śmietany lub słodkiej śmietanki. W drugim przypadku można dodać mniej cukru do owoców.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na zupę owocową z makaronem, a także na pierogi z owocami.

śmietana

śmietana

Źródło zdjęcia: canva/oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >
Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >
Kawa z korzennymi przyprawami

Przepisy

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Czytaj więcej >

Przepisy

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Czytaj więcej >

Przepisy

„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu

Czytaj więcej >