Smakosze.pl Produkty Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Znajdziemy ją nawet w osiedlowym sklepiku
Canva/@nobtis

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Znajdziemy ją nawet w osiedlowym sklepiku

2 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jedzenie ryby nie musi wiązać się ze sporym wydatkiem. Sprawdź, którą wybrać, aby było zdrowo i tanio. Nasz wybór na pewno cię zaskoczy. To najpopularniejsza z ryb.

Warto jeść ryby

Wielu z nas omija ryby szerokim łukiem. To błąd. Są one niezwykle zdrowe. Zawierają potrzebne dla organizmu kwasy tłuszczowe omega-3. A te jak wiadomo, wspomagają układ krążenia i mają działanie przeciwzapalne. Co z pewnością przyda się w okresie zwiększonej liczby zachorowań.

Ty też możesz przyjmować zwiększoną ilość tych kwasów. Oczywiście ryby w porównaniu do mięsa kosztują znacznie więcej. Istnieje ryba, która nie jest droga, a jednocześnie zawiera wszystkie potrzebne składniki. Dzięki niej poprawisz funkcjonowanie swojego ciała.

pieniądze.jpg
Canva/@Proxima Studio
Siostra Aniela zawstydziła cukierników. Jej przepis na faworki to mistrzostwo

Która ryba jest najlepsza?

Można zaryzykować stwierdzenie, że każda z ryb jest najlepsza, bo dostarcza wspomniane kwasy tłuszczowe . Kwestia smaku zależy od tego, co lubimy i jak ryba jest przyrządzana. Tę, którą poznasz za chwilę można, przyrządzić w dowolny sposób .

Najlepszym wyborem będzie makrela . Jest tania, a przede wszystkim łatwo dostępna. Kupisz ją nawet w swoim osiedlowym sklepie. Oprócz kwasu omega-3 zawiera sporo witaminy D . Dzięki temu wzmocnisz swoją odporność oraz obniżysz ciśnienie krwi i poziom cholesterolu .

Wędzona, na parze, a może z puszki?

Skoro już wiesz jaką rybę wybrać, musisz sobie tylko odpowiedzieć na jedno zasadnicze pytanie. W jakiej postaci ją jeść? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo w każdej będzie smakować wybornie.

Jednak patrząc z perspektywy zdrowia to najlepiej wybrać surową makrelę. Przyrządzając ją na parze lub w piekarniku bez dodatku tłuszczu otrzymamy zdrowy i niskokaloryczny posiłek .

Dobrym wyborem będzie także wędzona makrela . W tej postaci jest dostępna praktycznie w każdym sklepie, a jak smakuje. Jest jednak pewien problem. Przez wędzenie ryba traci sporą część witamin i zawiera więcej soli. Mimo wszystko dzięki takiej obróbce termicznej wzrasta poziom kwasów omega-3 .

Najgorszym wyborem będzie makrela z puszki . Straci prawie wszystkie istotne składniki odżywcze, a zawartość kwasów tłuszczowych znacznie spadnie . Wybór należy do ciebie. Istotne jest jednak, aby włączyć ryby do swojej diety, a w szczególności tą. Nie tylko ze względu na zdrowie i cenę, ale też ze względu na smak. Sprawdź przepis na deser z banana oraz jak ulepszyć smak placków .

makrela wędzona.jpg
Canva/@from_my_point_of_view
Zalewam banany boskim kremem i wkładam do lodówki. Ten deser jest lepszy niż wszystkie ciasta
Biorę czerwoną kapustę i robię surówkę lepszą niż w restauracji. Rodzina nie może się nachwalić
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy