Dodaję do placków ziemniaczanych przysmak rodem z PRL-u. Takich nie znajdzie się w restauracjach
Takich placków ziemniaczanych nie znajdziesz nawet w najbardziej tradycyjnej polskiej restauracji. Ich składnik jest zapomniany, ale warto go użyć. Te placki są niesamowite.
Placki ziemniaczane z zapomnianym składnikiem
Klasyczne placki ziemniaczane jak wiadomo, są zrobione z ziemniaków. Jako dodatek pasuje zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Placki zaproponowane w tym przepisie są jednak przyrządzone na słono. Wszystko za sprawą jednego składnika.
Dzisiaj proponuje ci przepis na placki z mięsnym składnikiem. Dzięki niemu będą bardziej treściwe, ale też zupełnie inne w smaku. Co ważne ten mięsny dodatek jest niezwykle tani i dostępny w każdym sklepie. Jego okres świetności już dawno przeminął i zdążyliśmy o nim zapomnieć, ale warto do niego powrócić. Kiedyś wszyscy się nim zajadali.
Żadna zapiekanka i sałatka. Teraz hitem są naleśniki gyrosOprócz ziemniaków jest jeszcze jeden składnik
Tym składnikiem jest mortadela. Ale nie ta droga włoska, wywodząca się z Bolonii, tylko nasza polska. Do tych placków użyjemy tą, którą możesz pamiętać, kiedy byłaś dzieckiem. Babcia lub mama robiła ją smażoną w bułce tartej. Pamiętasz? Smak był niesamowity i taki sam będzie w połączeniu z plackiem ziemniaczanym. Oprócz dobrej mortadeli potrzebne będą składniki z tej listy.
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 250 g mortadeli
- 1 cebula
- 3 jajka
- 60 g mąki
- sól
- pieprz
Jak zrobić te placki?
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Mortadelę rozpakuj i również zetrzyj. Oba składniki przełóż do miski. Wbij jajka. Cebulę obierz, posiekaj na drobną kostkę i przełóż do miski.
Wsyp mąkę, pieprz oraz sól. Wyrób na jednolitą masę. Następnie rozgrzej olej na patelni. Łyżką nanieś masę ziemniaczaną na patelnie i uformuj placki. Smaż dwustronnie na brązowy kolor. Podawaj ze śmietaną, smak jest obłędny. Sprawdź, jak oceniła pączki od Magdy Gessler oraz co możesz zrobić z czerstwego pieczywa.