Dodaję do placków ziemniaczanych przysmak rodem z PRL-u. Takich nie znajdzie się w restauracjach
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/1920/placki_ziemniaczane_9eee08a9af.jpg)
Takich placków ziemniaczanych nie znajdziesz nawet w najbardziej tradycyjnej polskiej restauracji. Ich składnik jest zapomniany, ale warto go użyć. Te placki są niesamowite.
Placki ziemniaczane z zapomnianym składnikiem
Klasyczne placki ziemniaczane jak wiadomo, są zrobione z ziemniaków. Jako dodatek pasuje zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Placki zaproponowane w tym przepisie są jednak przyrządzone na słono. Wszystko za sprawą jednego składnika.
Dzisiaj proponuje ci przepis na placki z mięsnym składnikiem. Dzięki niemu będą bardziej treściwe, ale też zupełnie inne w smaku. Co ważne ten mięsny dodatek jest niezwykle tani i dostępny w każdym sklepie. Jego okres świetności już dawno przeminął i zdążyliśmy o nim zapomnieć, ale warto do niego powrócić. Kiedyś wszyscy się nim zajadali.
![ciasto na placki.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_na_placki_b735d36ec6.jpg)
Oprócz ziemniaków jest jeszcze jeden składnik
Tym składnikiem jest mortadela. Ale nie ta droga włoska, wywodząca się z Bolonii, tylko nasza polska. Do tych placków użyjemy tą, którą możesz pamiętać, kiedy byłaś dzieckiem. Babcia lub mama robiła ją smażoną w bułce tartej. Pamiętasz? Smak był niesamowity i taki sam będzie w połączeniu z plackiem ziemniaczanym. Oprócz dobrej mortadeli potrzebne będą składniki z tej listy.
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 250 g mortadeli
- 1 cebula
- 3 jajka
- 60 g mąki
- sól
- pieprz
Jak zrobić te placki?
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Mortadelę rozpakuj i również zetrzyj. Oba składniki przełóż do miski. Wbij jajka. Cebulę obierz, posiekaj na drobną kostkę i przełóż do miski.
Wsyp mąkę, pieprz oraz sól. Wyrób na jednolitą masę. Następnie rozgrzej olej na patelni. Łyżką nanieś masę ziemniaczaną na patelnie i uformuj placki. Smaż dwustronnie na brązowy kolor. Podawaj ze śmietaną, smak jest obłędny. Sprawdź, jak oceniła pączki od Magdy Gessler oraz co możesz zrobić z czerstwego pieczywa.
![mortadela.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/mortadela_cdd38dc561.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![pączki](https://images.iberion.media/images/origin/paczki_375b11c878.jpg)
![piankowe ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/Galaretkowiec_c50c05ff2e.png)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/Janusz_Kaczmarek_0e9b0e2e00.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)