Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę czerwoną kapustę i robię surówkę lepszą niż w restauracji. Rodzina nie może się nachwalić
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.02.2024 22:12

Biorę czerwoną kapustę i robię surówkę lepszą niż w restauracji. Rodzina nie może się nachwalić

krojenie czerwonej kapusty
Canva

Ta niezwykle szybka surówka pasuje do każdego dania. A co najważniejsze smakuje każdemu. Musisz zrobić ją z tego przepisu, a rodzina będzie zachwycona. 

Surówka to nie tylko dodatek

Surówkę traktujemy zawsze jako dodatek do dań głównych. A tak naprawdę wiemy, że bez niej smakowałyby one dużo mniej. Wyobraź sobie, że na niedzielny obiad podajesz kotlety schabowe lub mielone z samymi ziemniakami. Twoja rodzina pomyślałaby, że albo zwariowałaś, albo po prostu zapomniałaś o najważniejszym składniku.

Oczywiście, że mieliby na myśli surówkę. To ona sprawia, że danie jest większe, ale też, co istotne uzupełnia i dodaje naszemu organizmowi witaminy. Dzięki nim możemy budować i wzmacniać swój układ odpornościowy. Domowe surówki to prawdziwe bomby multiwitaminowe. 

obiad.jpg
Canva/@robert6666
Taką sałatkę zrobię w tym roku na ostatki. Jest 100 razy lepsza niż zwykła jarzynowa

Dlaczego akurat ta surówka?

Wybór surówki jest bardzo prosty. Musi być smaczna oraz szybka i łatwa w przygotowaniu. Surówka z tego przepisu spełnia wszystkie te cechy. Dodatkowo będzie zdrowo. Wystarczy, że spojrzysz na te składniki i utwierdzisz się w tym przekonaniu. 

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 marchew
  • 30 g orzechów laskowych
  • natka pietruszki
  • 50 g majonezu
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 10 g musztardy
  • sok z cytryny
  • 5 g miodu

Przepis na surówką z czerwonej kapusty

Przygotowanie tej pysznej surówki, zacznij od posiekania kapusty. Najpierw przekrój ją na pół, a następnie cienko posiekaj. Przełóż do miski i posól. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Natkę pietruszki posiekaj i razem z marchewką przełóż do kapusty.

Do mniejszej miski dodaj majonez, jogurt, musztardę oraz miód. Z cytryny wyciśnij sok. Wymieszaj składniki, aby połączyły się na sos o jednolitej konsystencji

Sos przelej do miski z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj. Sos musi oblepiać każde warzywo. Surówka gotowa. Jak widzisz, jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a smak na pewno zachwyci twoich domowników. 

wyciskanie cytryny.jpg
Canva/@Slatan